POSLOVNA PRIČA SA SJEVERA BiH KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA: Obrađuju 900 hektara zemljišta, a kada su bile zatvorene granice, napravili su nevjerovatan podvig (FOTO, VIDEO)

"Poljoprivrednik" iz Odžaka dio je jedne velike grupacije koja se bavi poljoprivredom. Grupaciju u Bosni i Hercegovini čini sedam firmi koje u našoj zemlji obrađuju ukupno pet hiljada hektara zemljišta.

  • Ekonomija

  • 12. Jan. 2021  12. Jan. 2021

  • 0

- Imamo 36 tisuća tona silosa i skladišnih kapaciteta i veliku farmu tovne junadi u Derventi. Kad govorim konkrento o 'Poljoprivredniku' Odžak, obrađujemo 900 hektara zemljišta u Odžaku. Fokusirani smo na sjemensku proizvodnju (pšenica, ječam, soja, kukuruz), to je jedno od strateških opredjeljenja. Zašto sjeme? Jer, je ta proizvodnja u BiH potpuno ugašena i mi smo u tome prepoznali svoju priliku. Dokaz da smo na ispravnom putu jesu i proljetna dešavanja vezana za Covid, kada su ljudi uplašeni da neće imati čime zasijati svoje površine i kada su bile zatvorene granice, naša skladišta sjemena kukuruza i soje ispražnjena su do zadnjeg kilograma. Tako da, što se tiče sjemenske proizvodnje, ona je naše trajno opredjeljenje i sami je želimo podizati na viši nivo – kazao je Drago Kisić, direktor firme "Poljoprivrednik" d.o.o. Odžak.

alt

"Poljoprivrednik" postoji od 2010. godine i od tada do danas raste iz godine u godinu. Osim sjemenske proizvodnje, bave se i rasadničarstvom.

- Nalazimo se na matičnom rasadu lijeske. Iza mene se nalazi 6,5 tisuća matičnih stabala koja godišnje daju od 80 do 100 tisuća sadnica lijeske. To je nešto što je perspektiva za BiH, što želimo razvijati i dalje, želimo poboljšati plasman sadnica, želimo ljude educirati da je to nešto što je sigurno i perspektivno – istaknuo je Drago Kisić, direktor firme "Poljoprivrednik" d.o.o. Odžak.

Kako bi uspjeli u svom cilju, pomoć su potražili kod Razvojne banke Federacije BiH gdje su prepoznali novouspostavljene jako povoljne kreditne linije.

– Mi iz godine u godinu narastamo sve više i u površinama i opremi. Želja nam je pribaviti novu tehnologiju dorade sjemena. Investicija je vrijedna oko pola miliona maraka. Budući da obrađujemo 900 hektara zemljišta, osjećamo i potrebu za stajnjakom, jer želimo razvijati farmu do 200 tisuća junadi u Odžaku, a zajedno s farmom i stajnjakom ćemo poboljšati kvalitet zemljišta, ali i razvijat ćemo bioplinsko postrojenje, jer to ide jedno uz drugo. Sve su to duguročne velike investicije i mi u Razvojnoj banci prepoznajemo nekoga ko bi nas mogao propratiit u tom dijelu – dodao je Drago Kisić, direktor firme "Poljoprivrednik" d.o.o. Odžak.

alt

– Mi smo početkom godine redizajnirali sve kreditne linije, a poseban fokus i pažnju stavili smo na poljoprivredu i tu smo uveli kreditnu liniju sa 2,5 posto s fiksnom kamatnom stopom sa rokom otplate do 15 godine i sa grejsom do 36 mjeseci. "Poljoprivrednik" Odžak prepoznaje prostor i potencijal za budući razvoj. I, evo, zbog toga smo direktno na imanju, imamo šta vidjeti… iza nas su nasadi lješnika, kukuruza… Ovo je jedna fina porodična priča koja zaslužuje pažnju javnosti, ali i podršku banke – kazao je Semir Fejzić, v. d. predsjednika Uprave Razvojne banke Federacije BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...