DRAMA U AMERICI: Mike Pence odbio ukloniti Donalda Trumpa s dužnosti, njegove riječi zaprepastile sve...

Američki potpredsjednik Mike Pence naveo je u utorak u pismu predsjednici američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi da se protivi pozivanju na 25. amandman američkog Ustava kako bi smijenio s dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 0

"Ne vjerujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pence.

Prema 25. amandmanu Ustava, predsjednik se može ukloniti ako se proglasi nesposobnim za obavljanje dužnosti.

Pence je u pismu, prema navodima njemačke agencije DPA, napore demokrata da izvrše pritisak na njega kako bi se pozvao na 25. amandman i smijenio Trumpa, nazvao "političkim igrama".

"Prema našem Ustavu, 25. amandman nije sredstvo kažnjavanja ili uzurpacije", naveo je Pence. "Pozivanje na 25. amandman na takav način predstavljalo bi strašan presedan", dodao je.

Pence je kazao Pelosi kako je energija administracije usmjerena na uredan prijenos vlasti te je pozvao nju i druge članove Kongresa da izbjegnu akcije "koje će dalje potaknuti podjele i strasti u ovom trenutku".

"Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju dok se pripremamo inaugurirati izabranog predsjednika Joea Bidena kao sljedećeg predsjednika Sjedinjenih Država", naveo je.

Zastupnički dom Kongresa u utorak raspravlja o pozivu američkom potpredsjedniku na uklanjanje Trumpa s dužnosti, kao i o pokretanju postupka njegovog opoziva, o čemu će se glasati u srijedu.

Pence i Trump prvi put su u ponedjeljak navečer razgovarali u Bijeloj kući nakon dana šutnje do koje je između njih došlo poslije nasilnog upada Trumpovih pristaša u Kongres, koji su tada prekinuli postupak kongresne verifikacije rezultata glasanja izbornog koledža i konačno proglašenje pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima.

Američki potpredsjednik odbio je prošle srijede zahtjev predsjednika Trumpa da ne prizna rezultate elektorskog koledža koji je potvrdio pobjedu Joea Bidena, ispravno navodeći da nema ustavne ovlasti da dovede u pitanje rezultate glasanja.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...