PRVI PUT NAKON 70 GODINA: Američke vlasti pogubile jednu ženu, uzalud je čekala pomilovanje...

Njezino pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953.

  • Šareni svijet

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 0

Američke vlasti pogubile su u srijedu rano ujutro Lisu Montgomery, jedinu ženu koja je u saveznom zatvoru čekala na izvršenje smrtne kazne, nakon što je Vrhovni sud, prema novinaru koji je u ime javnosti pratio pogubljenje, uklonio posljednju zapreku odbacivši odluku nižeg suda o odgodi izvršenja.

Njezino pogubljenje prvo je provedeno nad ženom od 1953.

Montgomery (52) osuđena je 2007. u Missouriju zbog otmice i ubistva Bobbie Jo Stinnett, žene u osmom mjesecu trudnoće, čiju je bebu Montgomery izrezala iz maternice. Dijete je preživjelo.

Neki od rođaka žrtve prisustvovali su njezinom pogubljenju, objavilo je ministarstvo pravosuđa.

Pogubljenje Mongomery više je puta odgađano, jer je odbrana tvrdila da ona nije mentalno u stanju shvatiti razlog kazne. Njezina advokatica Kelley Henry kazala je kako niko vjerodostojan ne može osporiti njezinu dugotrajnu mentalnu bolest, koju su tretirali zatvorski ljekari.

Pogubljenje je izvedeno u zatvoru u Terre Hauteu u saveznoj državi Indiani.

Advokatski tim Lise Montgomery tražio je pomilovanje zbog toga što je ona zločin počinila nakon djetinjstva u kojem je bila zlostavljana i žrtva neprekidnih silovanja poočima i njegovih prijatelja te su tražili da se smrtna kazna zamijeni kaznom doživotnog zatvora.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...