KOMŠIĆ OTVORENO O PISMU BIDENU: “Mesić, za razliku od mnogih političara iz Republike Hrvatske, pokazuje da razumije BiH, koja će kad-tad biti građanska država”

Prema riječima Komšića, građanski model uređenja države i društva je spasonosan koncept za BiH i jedini model koji garantira potpunu zaštitu prava svakog građanina naše zemlje, uključujući i prava koja proizlaze iz etničke pripadnosti svakog našeg građanina.

  • Mini market

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 4

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentirao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba pismo koje je bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata i posljednji predsjednik SFR Jugoslavije Stjepan Mesić uputio američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Podsjetimo, kako piše zagrebački Nacional.hr, pismo je o prijedlogu kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne po nacionalnom principu.

"Mislim da predsjednik Mesić, kao iskusan političar i kao čovjek koji je dokazano dobronamjeran prema Bosni i Hercegovini i svim njenim ljudima, sasvim ispravno shvata šta je potrebno našoj zemlji i gdje se nalazi svojevrstan izlaz iz ovog našeg političkog i društvenog haosa. Takozvani koncept konstitutivnosti, kao način društvenog i državnog uređenja Bosne i Hercegovine, osim što je prevaziđen kao koncept i model u svim demokratskim društvima, u Bosni i Hercegovini je nepresušan izvor konflikata svih vrsta. Etničkih pogotovo", kaže Komšić za Radiosarajevio.ba.

Prema riječima Komšića, građanski model uređenja države i društva je spasonosan koncept za BiH i jedini model koji garantira potpunu zaštitu prava svakog građanina naše zemlje, uključujući i prava koja proizlaze iz etničke pripadnosti svakog našeg građanina.

"Stipe Mesić, za razliku od mnogih političara, novinara, javnih djelatnika, itd. iz Republike Hrvatske, pokazuje da razumije BiH i da je prijatelj naše zemlje. Bosna i Hercegovina će kad-tad biti građanska država i na tome treba strpljivo i predano raditi. Svi mi znamo da to ne može biti odmah sutra, ali mi, koji vjerujemo u ovu zemlju, moramo imati tu vrstu svijesti", zaključio je Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Mesić je naveo da, iako je njegov mandat predsjednika Republike Hrvatske završio prije 10 godina, još prati događanja kako u regiji, tako i u svijetu.

"Drago mi je što vidim (iz novinskih izvještaja) da će vaša buduća administracija posvećivati puno više pažnje jugoistočnoj Europi, a posebno Bosni i Hercegovini. Napokon!", navodi se, između ostalog, u pismu Mesića.

Piše: Faruk Vele

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...