WIKIPEDIA U OBRAČUNU S DEZINFORMACIJAMA NA HRVATSKOM JEZIKU: Objavili oglas za novo radno mjesto

Tekst prenosimo s hrvatskog "Tportala".

  • HiTec

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 1

Wikipedija, kao otvorena internetska enciklopedija, danas sadrži desetke milijuna članaka napisanih na preko tristo jezika, a jedan od njih je i hrvatski.

Lokalna inačica digitalne enciklopedije godinama je nažalost bila i platforma informacijama koje zastranjuju od povijesnih i znanstvenih činjenica, pogotovo ako su vezane uz politiku. Wikipedija je raspisala natječaj za radno mjesto Disinformation evaluatora, odnosno osobe zadužene za procjenjivanje dezinformacija u hrvatskom kutku enciklopedije.

Zadatak potencijalnog suradnika bit će istraživanje dugogodišnje zabrinutosti vezane uz sadržaje web enciklopedije na hrvatskom, kao i političkih motivacija njezinih lokalnih administratora koji su, čini se, podložni širenju dezinformacija i zavaravajućih informacija.

Radno mjesto bit će otvoreno od veljače do lipnja 2021. Privremeni zaposlenik će preko ugovora biti dio pravnog tima zaklade Wikipedija, to jest njenog odjela za upravljanje povjerenjem i sigurnošću u području lažnih informacija.

Tako će novi suradnik raditi sve od čitanja prijava korisnika, istraživanja istinitosti sadržaja i pronalaženja dezinformacija do stvaranja preporuka za zaštitu hrvatske verzije Wikipedije od organiziranih kampanja za dezinformiranje.

Wikipedija od potencijalnih kandidata traži kritičko mišljenje, iskustvo u temama koje su česte mete pokušaja plasiranja netočnih informacija i konačno - izražene komunikacijske vještine, kao i mogućnost sagledavanja šire slike i empatije. Za kraj, od fact checkera traži se tečno poznavanje hrvatskog jezika.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...