DOBRO SMO MI IKAKO, KAKVIH NAS IMA: Ova državna agencija pohvalila se sa čak 13 objava na FB-u za godinu dana; Njihov ogroman angažman...

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH zbog pandemije koronavirusa bila je spriječena da svoje aktivnosti provodi na uobičajen način. Kako zbog ograničenog kretanja investitori u zemlju skoro i da nisu dolazili, uprava se potrudila da na sve načine opravda prošlogodišnji budžet od 1,25 miliona KM.

  • Mini market

  • 13. Jan. 2021  13. Jan. 2021

  • 0

Tako su se u svom izvještaju o radu za 2020. godinu pohvalili kako su za 12 mjeseci imali 13 objava na društvenoj mreži Facebook, a koje se odnose na njihove aktivnosti, investicione događaje u zemlji i inostranstvu i ostale značajne poslovne vijesti.

„Statistika Facebook stranica na kraju 2020. godine pokazuje da stranica ima 6.228 likeova, tj. korisnika Facebooka kojima se stranica sviđa i koji redovno prate njene sadržaje. Na osnovu utisaka korisnika, i to njih 415, stranica Invest in Bosnia and Herzegovina je dobila ocjenu 4,6 od ukupno 5 poena. Pored toga, na sva pitanja i upite koji su stigli putem Facebooka je odgovoreno. Svakodnevno se pripremaju podaci o objavljenim oglasima o prodaji imovine u Bosni i Hercegovini i postavljaju na web-stranicu. U izvještajnoj godini pripremljena su i objavljena ukupno 124 oglasa“, pohvalili su se u Agenciji.

Nažalost, njihov ogroman angažman na Facebooku i svih 13 objava investitori nisu pročitali ili ih nisu uvjerili.

„Priliv stranih direktnih investicija u zemlju je gotovo zaustavljen. FIPA je zabilježila značajan pad upita i kontakata sa potencijalnim stranim investitorima. Strani investitori koji su već prisutni u zemlji, stavili su svoje planove širenja na čekanje“, navodi se u njihovom izvještaju.

Sabrali su i kako su u 2020. godini održali 58 sastanaka sa potencijalnim stranim investitorima, kao i sa drugim domaćim i međunarodnim institucijama. Odgovoreno je na 442 upita, a pripremili su i 199 odgovora na dopise koji su dobijeni iz svjetskih i domaćih privrednih komora, ambasada i drugih institucija.

„U cilju prikupljanja informacija o konkretnim investicionim mogućnostima u Bosni i Hercegovini, FIPA je u 2020. godini organizovala i održala 37 sastanka i ostvarila 347 različitih oblika poslovne korespondencije s predstavnicima opština, kantona, privrednih udruženja, institucija i privrednika. Kao rezultat ovih aktivnosti, FIPA baza je u 2020. godini obogaćena sa 26 novih investicionih projekata (iz sektora turizma, poljoprivrede, energetike, nekretnina, metalnog, tekstilnog i ostalih sektora) i 46 novih investicionih lokacija (poslovne zone, poslovni objekti, potencijalne poslovne zone, zemljišta i lokalne investicione mogućnosti)“, piše u izvještaju FIPA-e.

Nisu se u FIPA-i ustručavali da preuzmu zasluge što je švedska kompanija „Transcom“ osnovala poslovnicu u Tuzli i zaposlila 150 radnika.

Stigli su i da provedu anketu postojećih stranih investitora u BiH, asistirali su u rješavanju 15 otvorenih pitanja investitora, a pripremili su i obradili 15 preporuka za nivo BiH.

Inače, ovu agenciju od maja prošle godine vodi SNSD-ova Milica Marković, kojoj je direktorsku fotelju ustupio bivši ambasador BiH u Rusiji i bivši šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Gordan Milinić.

(Capital.ba/D. Tovilović)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...