AHMED DŽUBUR ZA "SLOBODNU BOSNU": "Haos u Mostaru su napravili manipulatori iz 'Koalicije za Mostar' i Bh. bloka i ONI SE MORAJU SUOČITI SA POSLJEDICAMA"

Izbori koji su se u decembru prošle godine, nakon 12 godina čekanja, održali u Mostaru, dočekani su s oduševljenjem. Međutim, ubrzo je uslijedilo otrežnjenje. Prvo je putem MUP-a HNK uslijedio pritisak na Bošnjake iz južnog dijela Mostara, da bi se nastavilo potvrđivanjem špekulacija o izbornoj krađi. Portal „Istraga“ je prvo objavio dokaze o „dodavanju“ glasova u korist SDA i SBB-a, a ubrzo zatim i o identičnim kriminalnim aktivnostima u korist Naše stranke i SDP-a.

  • Politika

  • 13. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 0

O turbulencijama u Mostaru, odnosu DF-a prema minulim događanjima, te onome što se može očekivati u budućnosti, razgovarali smo sa Ahmedom Džuburom, predsjednikom kantonalnog odbora DF HNK i zastupnikom te stranke u Federalnom parlamentu.

Kako u DF-u gledaju na izborne krađe u korist pojedinih kandidata Koalicije za Mostar i Bh. bloka i očekujete li krivičnu odgovornost?

DF se razlikuje od većine političkih stranaka koje su učestvovale na izborima u Mostaru po tome što možemo mirno i spokojno spavati kada se budu podizale krivične ili prekršajne prijave za izborne manipulacije. Niti jedan član biračkih odbora i niti jedan posmatrač koji je nominiran ispred DF-a neće biti predmetom istraga i sankcija jer DF-ovi ljudi nisu manipulisali i krali. U tome je naša snaga i prednost. U prethodnim danima i sedmicama smo bili svjedoci teatralnih moralisanja brojnih stranačkih prvaka. Ispostavilo se da su njihove “bezgriješne i moralne stranke” direktno uključene u izborne krađe i prevare. U tome su direktno učestvovali članovi njihovih familija i brojni visokorangirani članovi stranaka.

Još uvijek nema konkretnih reakcija iz vrha stranaka okupljenih u Koaliciji za Mostar i Bh. bloku. Očekujete li da se stranke ozbiljnije pozabave ovim pitanjem i kazne odgovorne u svojim redovima?

Šta će druge stranke i njihovi čelnici učiniti po pitanju izbornih manipulacija i krađa ne mogu niti pretpostaviti. Znam da će čelnik DF-a, naš Predsjednik Željko Komšić biti apsolutno spokojan i superioran u odnosu na čelnike brojnih drugih stranaka koje su se osramotile u Mostaru. DF-a nema u krađama i izbornim prevarama. Mi smo samo bili predmetom prevara i bjesomučnih napada naših političkih oponenata, mada smo bili dostojanstveni i nikome nismo dali povoda za takvo besprimjerno ponašanje.

Koliko će navedeni događaji utjecati na formiranje vlasti u Mostaru?

Dostojanstveno smo i bez emocija primali niske udarce. Sa nevjericom smo posmatrali kako se krši sporazum unutar “Koalicije za Mostar” po kojem su unutar petostranačke koalicije trebala biti potencirana samo dva naša kandidata: Haris Nazdraić i Sergej Šotrić, mada je potencijal DF-a bio daleko veći. I to malo su nam htjeli, i djelimično uspjeli, uzeti. Koalicioni sporazum je podrazumijevao da se prije izbornog dana na stranačkim skupovima i kontaktima sa članovima i simpatizerima pet stranaka ukaže na međustranačke dogovore o preferiranju nosioca listi te Sergeja Šotrića iz reda pripadnika srpskog naroda. Pojedinci iz četiri “partnerske” stranke koji su radili na terenu, i to rade već 20-tak godina, postupili su suprotno dogovorima za čije su poštovanje garantovali stranački vrhovi iz Sarajeva. Postoji ogroman broj pisanih i viber instrukcija da se ne smiju podržati kandidati DF-a. Time smo ogorčeni i očigledno prevareni. Nikada nismo tražili da neko oduzima ili dodaje preferencije našim kandidatima jer se toga gnušamo. Očekivali smo da se poštuje koalicioni sporazum što je izostalo. To je nama velika pouka za budućnost i nova eventualna koaliranja. Dok sam ja predsjednik KO DF HNK insistirati ću u budućnosti na samostalnim izlascima na izbore. Što osvojiš  - to je Tvoje. Da ne budem pogrešno shvaćen: velika većina stranačkih dužnosnika iz četiri političke stranke sa kojima smo bili u koaliciji su moralne osobe. Haos i nered su napravile pojedinci koji su ignorisali i zgazili koalicioni sporazum i koji se očigledno moraju suočiti sa posljedicama svojih radnji. Isto se odnosi i na manipulatore u okviru BH bloka.

(Razgovarao: S. Begović)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...