VANREDNO U WASHINGTONU: Američka vojska u Kongresu prvi put nakon Građanskog rata (FOTO, VIDEO)

Predstavnički dom Kongresa SAD-a počeo je sjednicu na kojoj bi trebalo da po drugi put izglasa opoziv odlazećeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa zbog njegove uloge u neredima prošle srijede, u kojima je poginulo pet osoba.

  • Svijet

  • 13. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 0

Članovi donjeg doma Kongresa iz redova Demokratske stranke u ponedjeljak su predstavili Rezoluciju, sinoć usvojenu, kojom se republikanac Trump optužuje za "podsticanje pobune", odnosno huškanje pristalica da napadnu parlament 6. januara.

alt

U nastojanju da smijene Trumpa prije 20. januara, kada će dužnost šefa države preuzeti izabrani predsjednik Josepha Bidena, demokratama će se pridružiti najmanje pet republikanaca.

Glasanje o opozivu Trumpa očekuje se do kraja dana. 

Današnje zasjedanje Predstavničkog doma prati ogromno obezbjeđenje, a među njima su i pripadnici Nacionalne garde, koji su ušli u Kongres prvi put poslije Građanskog rata.

U zgradi Kongresa SAD nalaze se stotine pripadnika Nacionalne garde.

alt

Demokrate su Rezolucijom pozvale potpredsjednika SAD Mikea Pencea da aktivira 25. amandman Ustava SAD i smijeni Trumpa, nedjelju dana prije isteka njegovog mandata.

Prema 25. amandmanu, potpredsjednik SAD i većina ministara mogu da proglase šefa Bijele kuće nesposobnim za obavljanje funkcije. U tom slučaju bi potpredsjednik SAD smjesta postao šef države, prenosi Mondo.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...