IAKO TO TRAŽI NAŠE DRŽAVNO TUŽILAŠTVO: Viši sud u Beogradu odbio da Darka Eleza izruči BiH; Ovo je njihovo saopćenje...

Viši sud u Beogradu odbio je molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Darka Eleza (40), koga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

  • Hronika

  • 14. Jan. 2021  14. Jan. 2021

  • 1

Viši sud je utvrdio da nisu ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje BiH.

Precizira u saopćenju da je u prvom stavu rješenja suda utvrđeno da pretpostavke za neka krivična djela jesu ispunjene, dok u drugom stavu utvrđuje da za drugi niz krivičnih djela nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, zbog čega se molba odbija. Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom sud u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja, saopštio je Viši sud u Beogradu.

Elezu je nedavno ekstradicioni pritvor produžen zbog opasnosti od bijega.

Molbom Ministarstva pravde BiH traži se izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred sudom zbog krivičnog djela organizovani kriminal.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno provode to tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija” 2018. i 2019. godine, zatim planiranje i pokušaj ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine te iznuda, zastrašivanje i druga krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH, precizira se u saopštenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji prenijeli su da je riječ o ubistvima - vlasnika svadbenog salona “Rodeo” Siniše Miličevića, zvanog Tigar, u maju 2018. godine i vlasnika noćnog kluba “Sparta” Miloša Ostojića u januaru 2019. godine u Istočnom Sarajevu.

Tužilaštvo BIH ističe da je, u saradnji sa partnerskim institucijama, došlo do saznanja da je organizator i koordinator počinjenih krivičnih djela, zajedno s drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapšen u Beogradu po potjernici Interpola Sarajevo.

Eleza tužilaštvo, također, traži radi procesuiranja na osnovu potvrđene optužnice iz slučaja “Lutka”, koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi s više teških krivičnih djela, među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i druga krivična djela počinjena od 2005. do 2009. godine.

Ministarstvo pravde Srbije primilo je 22. decembra originalnu molbu Bosne i Hercegovine za izručenje Eleza, koja je proslijeđena sudu na odlučivanje o ispunjenosti uslova za izručenje.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnažno osuđen na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Kaznu je odslužio u Srbiji i pušten je na slobodu. On ima pasoše i Srbije i BIH.

(Tanjug) 

 

 

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...