PLENKOVIĆ SE CRVENI OD STIDA: Europska komisija mijenja pravila zbog HDZ-ovog predizbornog spota, prevarili su predsjednicu Ursulu von der Leyen...

Europska komisija (EK) objavila je u četvrtak da će izraditi nove smjernice za sudjelovanje njezinih članova u izbornim kampanjama u državama članicama nakon kritika što se predsjednica EK-a Ursula von der Leyen prošle godine pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu.

  • Regija

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 3

"Europska komisija će u smjernicama razjasniti praktične modalitete za sudjelovanje svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama", rekao je potpredsjednik EK-a Maroš Šefčovič u pismu europskoj pučkoj pravobraniteljici Emily O'Reilly.

HDZ je u maju 2020., dan uoči parlamentarnih izbora, objavio kratki video u kojem čelnici Europske pučke stranke (EPP), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu von der Leyen i potpredsjednicu EK-a Dubravku Šuicu, izgovaraju na hrvatskom jeziku predizborni slogan HDZ-a - "Sigurna Hrvatska", podsjeća Hina.

Nevladina udruženja "Gong" i "Good Lobby" žalile su se O'Reilly zbog pojavljivanja Von der Leyen i Šuice u spotu, tražeći da se ispita je li to u skladu s kodeksom ponašanja članova EK-a.

Šefčovič u pismu navodi da Njemica Von der Leyen nije znala da se radi o predizbornom videu i da je "upotreba resursa EK-a bila pogrešna". No, dodaje da nije nastupila kao predsjednica EK-a nego kao političarka iz redova EPP-a te da nije prekršila kodeks.

"Nažalost, predsjednica nije bila upoznata s uvjetima u kojima će se njezina intervencija emitirati. Međutim, kao što su pokazale reakcije javnosti, video se mogao lako prepoznati kao videozapis kampanje političke stranke, u kojem su prikazivani brojni europski političari i političarke koji pripadaju istoj europskoj političkoj stranci kojoj pripada HDZ", kaže Šefčović.

"Kontekst je, stoga, jasno stavio do znanja da ovo nije videozapis EK-a ili službeni poziv EK-a da glasa za određenu stranku. EK je, također, jasno stavila do znanja da je upotreba resursa EK-a bila greška, čak i ako je ta upotreba resursa bila minimalna i nije stvorila dodatne troškove za EK, jer je kratka izjava bila dio niza drugih snimanja“, istaknuo je potpredsjednik EK-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...