NAKON ŠTO JE SBB-u ODUZET MANDAT U MOSTARU: Radončić traži ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta!

Prema novoj odluci CIK-a, zbog utvrđenih manjkavosti prilikom brojanja glasova, jedan mandat oduzet je SBB-u i dodijeljen Prvoj mostarskoj partiji.

  • Mini market

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 2

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jučer je na sjednici potvrdila izmjene rezultata lokalnih izbora u Mostaru koje su nastale nakon ponovnog brojanja glasačkih listića na nekoliko biračkih mjesta.

Prema novoj odluci CIK-a, Prva mostarska partija (PMP) osvojila je jedan mandat u Starom gradu. Mandat je ranije dobio Ismar Bešo, kandidat SBB-a, ali je nakon ponovnog brojanja glasova utvrđen niz nepravilnosti kod brojanja glasova pa je mandat pripao kandidatu PMP-a.

Nakon što je izgubio jedan mandat u Mostaru, lider SBB-a Fahrudin Radončić oglasio se na svom Facebook profilu zahtjevom da se ponovo prebroje svi glasovi, sa svih izbornih područja.

Očigledno se radi o ogromnom lopovluku. CIK mora preuzeti odgovornost da naredi ponovno brojanje svih glasova sa svih biračkih mjesta u Mostaru - napisao je Rdaončić, naglasivši da volja birača “treba da bude potpuno ispoštovana i neupitno činjenično utvrđena”.

Radončić je napisao da CIK ima obavezu omogućiti istražnim organima, odnosno Tužilaštvu, kompletnu dokumentaciju o krađi da se zakonski procesuiraju svi oni koji su krali glasove od svojih stranačkih kolega ili od drugih stranaka.

- Tu ne smije biti ni najmanjeg kompromisa bilo ko da je u pitanju i neovisno iz kojeg političkog subjekta dolazi.

Ukoliko CIK ovo ne uradi, pokazat će se da je njihovo djelovanje bilo ciljano pravno dozirano, odnosno samo do mjere da se jednoj stranci unutar iste koalicije uzme mandat i prebaci drugoj.

Na ovaj način CIK postaje saučesnik, a ne institucija čija je zakonska obaveza da spriječi krađu svakog glasa. Ovo je prilika da se vrati povjerenje u institucije, a da oni koji otimaju i falsifikuju izbornu volju građana, napokon završe u zatvoru – stoji u objavi Radončića.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...