HOFFMANN ODGOVORIO SANELI PRAŠOVIĆ-GADŽO: "Njena izjava je kontradiktorna i skrojena da zbuni javnost!"

Članica Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović-Gadžo objavila je na svom Facebook profilu da je na jučer održanoj sjednici tog tijela kazala da predstavnik Granične policije BiH na tom sastanku, savjetnik direktora Svevlad Hoffmann ne zna da BiH ima potpisan sporazum o readmisiji sa Srbijom!

  • Društvo

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 4

“Gosp Hoffmann je, naime, na sjednici ustvrdio kako BiH nema taj sporazum, odnosno da postoji stari sporazum s bivšom državom Srbijom i Crnom Gorom. Osobno sam ga demantirala i priopćila mu da je gosp. Radončić kao ministar sigurnosti 2013. g. potpisao sporazum o readmisiji sa Srbijom. No, zanimljivo je da je tvrdnju da ne postoji sporazum sa Srbijom Hoffmann iznio tokom govora o tome zašto BiH readmisijom ne vraća migrante u Srbiju kao što ih Hrvatska vraća u BiH”, napisala je Prašović-Gadžo na Facebooku.

Komentar ovih tvrdnji mostarski portal HMS zatražio je od Svevlada Hoffmanna, savjetnika direktora Granične policije BiH, koji je i glavni inspektor ove policijske agencije.

- Izjava federalne zastupnice i članice Povjerenstva za sigurnost Sanele Prašović prema kojoj sam na jučer održanoj sjednici ovog povjerenstva u Bihaću ustvrdio da ne postoji sporazum o readmisiji BiH i Srbije, odnosno da postoji sporazum s bivšom državom Srbijom i Crnom Gorom, posve je očigledno kontradiktorna i skrojena da zbuni javnost i prikaže zastupnicu Prašović kao stručnjaka u oblasti migracija - kazao je Hoffmann.

On ističe da su činjenice posve drugačije. Objašnjava da postoje potpisani sporazumi o readmisiji BiH i sa Srbijom i sa Crnom Gorom i niti Srbija, a također ni Crna Gora, nisu bivše države, kako to navodi Prašović.

-Također ističem da je mjerodavnost za provedbu Sporazuma o readmisiji regulirana posebnim Protokolom kojim su poslovi readmisije dodijeljeni Službi za poslove sa strancima i Sektoru za migracije pri Ministarstvu sigurnosti, a ne Graničnoj policiji BiH pa bi bilo poželjno da zastupnica svoja legitimna pitanja usmjerava prema mjerodavnim adresama, a ne proizvoljno i po simpatijama - kazao je Hoffmann.

Napominje i da o mnogim aktivnostima GPBiH Prašović-Gadžo nije izvijestila javnost.

- O bezbroj informacija iz oblasti rada Granične policije BiH koje sam Prašovićki prezentirao, nije, poput drugih dobronamjernih članova ovog povjerenstva, našla za shodno informirati javnost, ali to je, naravno, njeno diskrecijsko pravo - pojasnio je Hoffmann.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...