VUČIĆEVI MEDIJI SVE ZNAJU, SAMO NE ŽELE DA ZNAJU KAKO JE DODIK VODEĆI KRIVAC: "EU besna na BiH"

Iz EU poručuju vlastima u BiH da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji ove zemlje, neprihvatljiva.

  • Regija

  • 15. Jan. 2021  15. Jan. 2021

  • 6

Evropska unija "ne razmatra sankcije", ali "ima instrumente" koje može da iskoristi kao reakciju na ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u provođenju međunarodnih i EU obaveza, piše Vučićeva agencija Tanjug.

"To su teme intenzivnih razgovora koje imamo s BiH kako u Bruxellesu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan utjecaj na njihove ambicije kada je riječ o približavanju zemlje EU", kaže portparol EU Peter Stano, prenosi spomenuti medij.

U Bruxellesu naglašavaju, nastavljaju oni, da su za potrebe migranata u BiH samo u posljednje tri godine izdvojili 88 miliona eura, ali da je situacija, posebno u kampu "Lipa", neodrživa.

"Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj dio posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose s ovim problemima", kaže portaprol EU.

U Bruxellesu navode da se s vlastima u BiH posljednjih sedmica o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, tako i "iza scene".

Ocjenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH. Dodika nisu spominjali. Ni njegovo uporno odbijanje da se migranti rasporede i na područje manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. I dalje će ga samo upozoravati.

(S. B.) 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...