ČOVIĆ SE HVATA ZA GLAVU: Procurio nacrt Izvještaja Evropskog parlamenta - ugrožen plan HDZ-a!

Mediji pod kontrolom HDZ-a pišu kako se u ključnom dijelu Izvještaja praktično poziva na postizanje kompromisa između poštivanja prava naroda i jednakosti svih građana, što je suprotno glavom cilju HDZ-a Dragana Čovića koji insistira isključivo na pravu naroda tvrdeći da u BiH građani zapravo i ne postoje.

  • Politika

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 13

Zastupnik Evropskog parlamenta iz Portugala, Paulo Rangel, koji je u oktobru 2019. godine imenovan za stalnog izvjestioca za BiH, napisao je nacrt Izvještaja čiji se dijelovi nikako ne uklapaju u političku agendu lidera HDZ-a, Dragana Čovića.

Lideru HDZ-a odgovara što se u prvom planu Rangelovom Izvještaja nalazi ustavna i izborna reforma u čijoj provedbi EU treba pomoći Bosni i Hercegovini, no nikako mu ne odgovara činjenica što se u ponuđenom dokumentu na jednak način tretiraju individualna građanska i kolektivna nacionalna prava, između kojih treba naći prihvatljiv balans.

“Bosna i Hercegovina nije jedina multietnička država na svijetu. Buduća reforma mora garantirati poštivanje pluralističke prirode zemlje, istovremeno osiguravajući funkcionalnu i održivu demokratiju u kojoj su svi građani jednaki”, napisao je zastupnik Evropskog parlamenta Paulo Rangel u nacrtu dokumenta, koji je izazvao blagu paniku u redovima Čovićevog HDZ-a.

Kao što je poznato, Čovićev HDZ insistira na ravnopravnosti naroda, dok prava građana uopće i ne spominje. Šta više, Čovićeve pristalice uporno tvrde da građani u BiH i ne postoje, odnosno da je njihov broj zanemarljiv, na nivou statističke greške!

Mostarska redakcija "Večernjeg lista" piše kako je posve jasno da će ovaj dokument doživjeti značajne promjene, "ponajprije jer je u pojedinim dijelovima očito pisan samo uz konzultiranje tek dijela javnosti u BiH i ne odražava realno stanje"!

Čoviću se ne dopada ni činjenica da se u dokumentu govori o konstantnom političkom pritisku koji se vrši na Centralnu izbornu komisiju BiH. Rečeni politički pritisak na CIK najčešće dolazi upravo iz Čovićevog HDZ-a i Dodikovog SNSD-a. 

List pod kontrolom Čovića piše da je autor Izvještaja posebnu pažnju posvetio reformi obrazovanja.

- Po njemu, treba izbaciti nacionalnu segregaciju djece u školama, što, međutim, upućuje na to kako ne poznaje činjenice da su u BiH u uporabi tri službena jezika. A to je u EU temelj ostvarenja svih identitetskih prava - zaključuje mostarski list, prenoseći  nezadovoljstvo čelnika HDZ BiH ponuđenim sadržajem i smjerom Izvještaja koji je pripremio zastupnik Evropskog parlamenta Paulo Rangel.

(SL.B.)

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...