DVADESETAK KILOMETARA TAJKUNA ĆUBIĆA: Odron na putu vrijednom 46 miliona KM!

Mediji u Republici Srpskoj, koji su prije nekoliko dana prenosili vijest o velikom odronu na putu Podgradci - Mrakovica, zaboravili su naglasiti da je tih dvadesetak kilometara puta građane koštalo čak 46.171.852 KM!

  • Društvo

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 0

Piše: Žana Gauk

Saobraćaj na regionalnom putu Mrakovica-Podgradci-Gradiška obustavljen je zbog odrona, saopštio je prije nekoliko dana Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS).

“Obavještavamo posjetioce Nacionalnog parka Kozara, koji dolaze iz pravca Gradiške, da je regionalni put R477 (Podgradci - Mrakovica) neprohodan do daljnjeg zbog odrona na putu”, stajalo je na Facebook stranici parka.

Tri dana kasnije rečeno je da je put prohodan, ali uz veliki oprez vozača. Skijaši su mogli ka Kozari!

Mediji u RS, koji su prenosili ovu vijes,t nisu pomenuli da su građani RS taj put platili 46 miliona maraka! Put je gradila "Niskogradnja" iz Laktaša, Ljubomira Ćubića, bliskog prijatelja Milorada Dodika.

Tačno 46.171.852 KM dato je za 19,87 kilometara puta, za koji se od početka upozoravalo da nije isplativ. Upozoravano je, takođe, da će nepredviđeni radovi iz budžeta “Puteva Republike Srpske” odnijeti milione maraka, što se na kraju ispostavilo kao tačno. Vrijednost radova te 2013. godine, kada je posao dijelio direktor preduzeća Nedeljko Knežević, poznat po postavljanju naplatnih kućica na magistralnom putu u Glamočanima, procijenjena je na 23.400.000 KM. Međutim, tada, bez ikakvog objašnjenja, s Ćubićem potpisuje ugovor težak 26.271.539 KM.

Dodik i Knežević su, na početku radova, javnosti saopštili različite podatke o dužini i cijeni puta.

Milorad je istakao da će put dug 24 kilometra koštati 25 miliona maraka, a Nedeljko da je put dug 22 kilometra i da će za njega dati 23 miliona KM.

Kako god, lagali su obojica!

Tokom 2019. godine pridružio im se Nenad Nešić i ponovo obmanuo građane koji su finansirali njegovu direktorsku fotelju:

“Planirano je da se ukupna dionica od 20 kilometara u potpunosti završi do kraja ove godine. Vrijednost ove investicije iznosi 35,4 miliona KM”.

U godinama koje su uslijedile javna kasa, u odnosu na prvobitno potpisani ugovor, dodatno se odronila za još 20 miliona KM.

ĆUBIĆEV POHOD NA MRAKOVICU

Laktaški tajkun Ćubić imao je rok od tri godine da završi sve radove, ali je završio na Dodikovoj crnoj listi. Narednih pet godina, do 2018, bio je prognan iz preskupih putarskih dilova.

“Nakon što je s ljeta 2018. godine pomilovan i vraćen na top listu, samo sa ‘Putevima Republike Srpske’ pribilježio je 24 ugovora teška 72.766.897 KM. Poslove je od Nenada Nešića, vršioca dužnosti direktora ovog javog preduzeća na privremenom radu u parlamentu BiH, dobijao uglavnom kao jedini ponuđač. Na milione maraka vrijedne poslove nizali su se i dodatni radovi, kroz takozvani pregovarački postupak bez obavještenja javnosti. Iz budžeta ‘Puteva’ tako se direktno, kroz privatne poslovne dogovore, na račun Ćubića odlijevao novac građana RS. Basnoslovne sume nikada niko nije prekontrolisao”, objavio je Žurnal u junu 2020.

Upravo među ovim ugovorima krili su se i oni koji su se ticali dodatnih radova na putu “R477”.

alt

Za nedovršeni posao iz 2013. godine 1. juna te 2018. dobija novih 5.200.000 KM. Nešić kao razlog direktne dodjele ugovora “Niskogradnji” navodi to da je Ćubić bio zadužen i za osnovni projekat od 26.271.539 KM. Do tog momenta, dakle, ukupno 31.471.539 KM!

S proljeća će se ispostaviti i da ni ova cifra za put Podgradci – Mrakovica nije bila dovoljna. Novi ugovor, objavljeno je 13. marta, vrijedan je 9.660.922 KM. Cijena puta penje se na 41.132.461 KM!

Problemi se javljaju u maju 2019. godine kada se na ovom pravcu pokrenulo ogromno klizište i put je u potpunosti bio zatvoren. Ali, ugovora ima, a i novca za podijeliti.

I marta 2020. saznaće se da ni 41.132.461 KM za famozni put ka Nacionalnom parku Kozara ne znači kraj poslova. Novi dodatni radovi koštali su 1.930.000 KM, a izgradnja galerije na istom pravcu 3.109.391 KM. Ukupno 46.171.852 KM!

ČIJA JE ZAPRAVO “NISKOGRADNJA”?

Miladin Stanić, šef poslaničkog kluba SDS u Narodnoj skupštini RS, u septembru prošle godine tvrdio je da raspolaže informacijama da su Milorad Dodik i ljudi oko njega kupili laktašku „Niskogradnju” i preduzeće „DL plakat“, koje se bavi bilbord oglašavanjem.

“’Niskogradnja Laktaši’ ima sve više posla u raznim javnim radovima i evidentno je da se pojavljuju sa sve više novih mašina na terenu. Dodik nastavlja sa igrom koju je započeo sa ‘Prointerom’, vođen logikom ‘moje preduzeće i samo meni poslovi’, a iz straha da neko ne ugrozi njegov imetak stečen od narodnih para“, istakao je Stanić.

Dodik je, kao i dosad, (mudro?) ćutao.

(Zurnal.info) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...