OKREĆU MU LEĐA I ODLAZE: Nakon problema u Tomislavgradu, poslušnost centrali HDZ-a BiH otkazao i...

...Općinski odbor u Kupresu.

  • Politika

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 3

Opet problemi u Čovićevoj stranci. Nakon problema u Tomislavgradu, poslušnost stranačkoj centrali otkazao je i Općinski odbor u Kupresu. I pored zahtjeva iz Kantonalnog odbora HDZ-a da se iz stranke isključi predsjednik općinske organizacije i zastupnik u Kantonalnoj skupštini Livanjskog kantona Branko Ivić, on je dobio jednoglasnu podršku kolega. Članovi Općinskog odbora bili su i protiv isključenja aktuelnog ministra policije Marija Lovrića, prenosi NAP.

Općinski odbor HDZ-a BiH Kupres jednoglasno je donio odluku u kojoj predlaže Predsjedništvu HDZ-a BiH da raspusti KO HDZ-a BiH Livanjskog kantona. Svoje potpise na dokumente koji su otišli u centralu, stavilo je svih 17  članova OO HDZ-a BiH Kupres.

Sukobi u HDZ- u u Livnu tako su se samo još dodatno produbili. HDZ se osipa, a ova stranka je krajem prošle godine, nakon 29 godina, prvi put u Kantonalnoj skupštini otišla u opoziciju.

Za novog premijera imenovan je Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, stranke nastale nakon što je iz HDZ-a isključen dio članstva iz Tomislavgrada.

Koliko su u HDZ-u imali lošu procjenu, pokazali su i lokalni izbori. Za načelnika Tomislavgrada izabran je kandidat novoosnovane stranke Ivan Buntić, dok je HDZ-ov Jozo Bagarić završio tek na trećem mjestu. Jednako loše je prošla i HDZ-ova lista za Općinsko vijeće. Ispred njih su Hrvatski nacionalni pomak i Nezavisna lista.

Osipanje HDZ-a u Livanjskom kantonu uzrokovano je nezadovoljstvom članstva načinom rada zamjenice predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto. Upravo je nju Čović poslušao i iz stranke isključio članove iz Tomislavgrada, koji su sada preuzeli Kantonalnu vladu. Pred Čovićem je teška odluka, ponovo poslušati Borjanu Krišto i raspustiti OO HDZ-a Kupres ili spašavati dalje osipanje stranke tako što će svojoj zamjenici okrenuti leđa.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...