OVAKO TRUMP ZAVRŠAVA MANDAT: Pogubljen je i posljednji zatvorenik u...

...njegovoj vladavini Bijelom kućom u Washingtonu.

  • Svijet

  • 16. Jan. 2021  16. Jan. 2021

  • 0

Američka vlada provela je danas posljednju egzekuciju na saveznom nivou u mandatu predsjednika Donalda Trumpa, četiri dana prije inauguracije Joea Bidena, koji je obećao da će pokušati ukinuti smrtnu kaznu.

Pogubljen je, kako prenose agencije, Dustin Higgs (48), koji je osuđen na smrt 2001. zbog otmice i ubistva tri žene u saveznom rezervatu divljih životinja u Marylandu 1996. Ministarstvo pravosuđa odlučilo ga je pogubiti smrtonosnom injekcijom pentobarbitala, snažnog barbiturata, u zatvoru u saveznoj državi Indijani.

Higgs je 13. osoba koja je pogubljena od kada je Trump, republikanac i snažan zagovornik smrtne kazne, prošlog ljeta pokrenuo egzekucije nakon 17 godina pauze na saveznom nivou. Prije Trumpa, savezna vlada smaknula je samo tri osobe od 1963. godine. Higgsu je u decembru dijagnosticiran koronavirus, a odlukom okružnog suda bilo je odgođeno njegovo smaknuće za nekoliko sedmica da bi se oporavio, ali je Vrhovni sud poništio tu odluku i Higgs je jutros pogubljen. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...