BIDEN IMENOVAO SVOJE SARADNIKE: Victoriji Nuland koja je dolazila u SREBRENICU treća NAJVIŠA POZICIJA u State Departmentu

Nuland je karijerni diplomata koja je, između ostalog, u administraciji bivšeg predsjednika SAD Obame radila kao pomoćnik državnog sekretara za Evropske i evroazijske poslove, a bila je i ambasador SAD u NATO i portparol State Departmenta.

  • Svijet

  • 16. Jan. 2021  

  • 1

Izgledno je da će novoizabrani američki predsjednik Joe Biden za podsekretara za politička pitanja predložiti Victoriju Nuland, a za zamjenicu državnog sekretara Wendy Sherman. Nuland je, između ostalog, posjetila Srebrenicu 11. jula 2015. godine.Magazin Politico je ranije objavio da će Nuland i Sherman biti predložene za spomenute funkcije. Obje se smatraju političkim veterankama, a prijedlog da Nuland bude podsekretarka za politička pitanja je pokazatelj kakvu politiku Biden planira imati prema Rusiji i Ukrajini.

 Wendy Sherman (Foto: EPA-EFE)Wendy Sherman (Foto: EPA-EFE)

Sherman je bila dio administracije predsjednika Baracka Obame i Billa Clintona. S druge strane, Nuland je bila ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u NATO-u dok je predsjednik bio George Bush mlađi. Bila je i glasnogovornica državnog sekretara dok je tu funkciju obnašala Hillary Clinton. To se desilo prije nego što će naslijediti Philipa Gordona na poziciji asistenta sekretara za Evropu i Evroaziju.

Posjeta Bosni i Hercegovini i ostatku regije



Na Croatia Forumu u Dubrovniku 2014. godine govorila je o Bosni i Hercegovini poručivši da je, kako je kazala, zaglavljena na euroatlantskom putu.

"Od Dejtona do Donjecka, SAD su ponosne što već 20 godina naporno rade s ovdje prisutnim zemljama kako bi zajedno izgradili slobodnu i cjelovitu Evropu koja živi u miru", rekla je i nakon toga je posjetila i Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.
Godinu poslije Nuland je posjetila Bosnu i Hercegovinu, a opet i Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Srbiju. Navedene godine 11. jula posjetila je Srebrenicu obilježivši 20. godišnjicu genocida. Tada se sastala i sa nekoliko bosanskohercegovačkih zvaničnika.

Osudila je i napad na tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića tokom njegove posjete Srebrenici 2015. godine.

"Gest premijera Vučića je njegov gest. Veoma je važan i dragocjen iz perspektive našeg zajedničkog cilja, a to je da se okrene stranica historije u ovom regionu. Naravno, užasno je i za žaljenje to što se tamo desilo, ali za mene je važno da je dostojanstvo s kojim je premijer Vučić na to odgovorio opet pružena ruka prijateljstva", izjavila je tada za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Naglasila je i da SAD, kako je navela, vjeruju da ako želimo da učimo iz historije, moramo prvo da je priznamo i nazovemo pravim imenom.

Značajna u odnosu SAD-a prema Rusiji i Ukrajini


Predstavlja se kao osoba koja je imala središnju ulogu u Obaminoj administraciji tokom velikih protesta u Ukrajini 2014. godine. Iskazivala je američku podršku demonstratima nezadovoljnih tadašnjim predsjednikom Viktorom Janukovićem. Osuđivala je napore policije da uguši proteste.

Čak je i posjetila demonstrante i tom prilikom je učinila simboličan gest - dijelila im je hranu. Kod ruske vlasti je to izazvalo veliko nezadovoljstvo jer je to doživjela kao direktno uplitanje u unutrašnju politiku Ukrajine.

Početkom 2014. godine je otkriveno da je Nuland zajedno s tadašnjim američkim ambasadorom u Ukrajini Geoffreyjem Pyattom bila uključena u nastojanje da se svrgne postojeća vlast i postavi nova. Otvoreno je poručila da Arsenij Jacenjuk treba biti na čelu vlade, ali i to da slavni bokser, opozicionar Vitalij Kličko ne bi trebao biti dio nove vlasti.

Pamti se i po telefonskom razgovoru koji se desio kada SAD i Evropska unija nisu imali u potpunosti usaglašene stavove kakva treba biti budućnost Janukovičeve vlasti.

Između ostalog, u razgovoru je poručila "Fuck EU". Nakon toga se glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki izjavila da se Nuland izvinila.

I nakon protesta u Ukrajini, nekoliko puta se susrela s novoizabranim predsjednikom ove države Petrom Porošenkom. Tom prilikom je s njim razgovarala o provedbi sporazuma iz Minska i domaćim reformama. Bila je uključena i u osiguravanje vojne pomoći Ukrajini, piše magazina National Interest.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...