KO JE UBIO DŽENANA MEMIĆA: To ne znamo već pet godina, Vrhovni sud FBiH bez odluke; A da li ćemo večeras nešto saznati?

Obratit će se otac ubijenog momka, Muriz Memić.

  • Hronika

  • 17. Jan. 2021  17. Jan. 2021

  • 0

U februaru 2021. godine navršit će se pet godina od ubistva mladića Dženana Memića, a do danas nije razjašnjeno ko ga je u noći 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji napao, nanio mu povredu od koje će preminuti 15. februara na KCUS-u, prenosi NAP.

Dva sudska postupka, dvije oslobađajuće presude, živi svjedok događaja te kobne noći, dokazi koji su upućivali da se nije dogodila saobraćajna nesreća niti da je mogao dobiti takvu povredu glave i da ga je udarilo vozilo, nisu dovela do istine niti do povlačenja optužnice. Porodica Memić zahtijevala je od Tužilaštva KS da povuče lažnu optužnicu. 

Treća je godina otkako je podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH protiv Dalide Burzić koja je bila glavna kantonalna tužiteljica u vrijeme podizanja optužnice za saobraćajnu nesreću i još četrdesetak osoba koje su radile na slučaju Memić.

Državnom tužilašvu trebala je skoro godina da otvori istragu za organizirani kriminal. Ispitani su prijavljeni, svjedoci, oštećeni ali do danas nema jasnog epiloga te istrage.

Krajem novembra (24.11.2020.) na Vrhovnom sudu FBiH održana je sjednica vijeća na kojoj je iznesena žalba na drugu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu Ljubi i Bekriji Seferoviću. Iako se odluka očekivala već do kraja 2020. godine to se nije dogodilo. Odluka može biti dvojaka: ili da Vrhovni sud FBiH odbije žalbu i potvrdi oslobađajuću presudu Kantonalnog suda ili da usvoji žalbu i tada Vrhovni sud odlučuje bez vraćanja predmeta Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

Porodica Memić nije mogla organizirati ni protestna okupljanja zbog epidemioloških mjera. Ali večeras će se putem društvenih mreža obratiti otac ubijenog mladića Muriz Memić, koji će govoriti o borbi proteklih pet godina, ali i pravosuđu koje je palo na ispitu pravde i morala u ovom slučaju. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...