TRUMP UPAO U ŽIVO BLATO: Huligani tvrde da su jurišali na Kapitol na poziv svog predsjednika!

Dnevnik "New York Times" piše da se grupa vandala pravda za nerede na Kapitolu 6. januara tako što krivicu svaljuje na predsjednika Trumpa tvrdeći da su samo slijedili njegove upute.

  • Svijet

  • 18. Jan. 2021  18. Jan. 2021

  • 0

Do sada su najmanje četvorica pro-Trumpovih izgrednika rekla da su se pridružila maršu koji je prešao u nasilje dijelom i zato što ih je predsjednik na to pozvao.

Kako stoji u krivičnoj prijavi, penzionisani vatrogasac optužen za napad na pripadnike policije Kapitola, rekao je advokatu da je otišao u zgradu slijedeći "predsjednikove upute", a jedna žena, također optužena za upad u Kongres, rekla je da je dolaskom na protest u Washingtonu "odgovorila na poziv svog predsjednika".

Muškarac iz Virginije rekao je za FBI da su on i njegov rođak marširali Kapitolom, jer je Trump rekao "nešto o zauzimanju avenije Pennsylvania". I advokat takozvanog QAnona Šamana - koji je upao u zgradu u kostimu Vikinga - rekao je da je Trump kriv i planira zatražiti pomilovanje od Bijele kuće.

Policijski lov na one koji su optuženi za proboj na Kapitol tek je u ranoj fazi i vjerovatno će trebati sedmice dok se ne sazna puni obim istrage. No, s desetinama ljudi koji su već sada u pritvoru i koji se počinju pojavljivati ​​na sudu, izvještaji o Trumpu mogli bi završiti ne samo kao dio njihovog krivičnom postupka, već i na suđenju za opoziv, jer njihove riječi daju težinu optužbama da je predsjednik pozivao na napad.

U srijedu je Trump opozivan po drugi put nakon glasanja u Predstavničkom domu, pozivajući se na svoj dio odgovornosti za podstrekivanje rulje koja se 6. januaraa obrušila na Kapitol nakon što su prisustvovali skupu na kojem su Trump i njegovi saveznici ponavljali svoje neutemeljene tvrdnje da su izbori namješteni. Sad mu predstoji suđenje u Senatu koje bi ga moglo diskvalificirati iz eventualnog idućeg takmičenja za novi mandat.

Pojava optužbi poput  "Trump me nagovorio", mogla bi poslužiti za potkopavanje neutemeljenih tvrdnji nekih predsjednikovih saveznika u Kongresu i njegovog ličnog advokata Rudolpha W. Giulianija, koji su pokušali progurati priču da su vanjski agitatori ili nelojalni pomoćnici odgovorni za napad na Kapitol.

Huligani će, nema sumnje, dovesti Trumpa u neugodnu poziciju, jer će sve masovnije krivicu svaliti na predsjednika kojem su željeli pružiti podršku.

Pristup je formalno poznat kao odbrana javne vlasti, a koristeći ga, advokati će tvrditi da njihovi klijenti nisu krivi, jer im je državni zvaničnik dopustio da čine zločine.

 

The same officer (left) is seen standing with Angeli inside the Capitol elsewhere during the riot

Angeli was then denied release on Friday, with Arizona Magistrate Judge Deborah Fine citing him to be a ‘flight risk’, posing a ‘risk to obstructing justice’ and a ‘danger to the community'

Veteran war correspondent, Luke Mogelson, captured the video on the day dozens of rioters, including 'QAnon Shaman' Jake Angeli (pictured, writing a note), stormed the building following President Donald Trump's remarks at the Save America rally in Washington, DC

Several MAGA rioters are seen reading out loud and taking pictures of documents in the Senate chamber

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...