RAT SE NASTAVLJA: Damir Arnaut žestoko uzvraća Islamskoj zajednici u BiH, spominje demonizaciju, neistine, SDA…

Reagiranje poslanika Naše stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine Damira Arnauta prenosimo u cijelosti.

  • Društvo

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 2

Odgovor na demonizaciju

-Jučer je na PreporodInfo, portalu Islamske zajednice u BiH, objavljena kolumna u kojoj autor navodi: "Dok tako sjedim prošlog Ramazana, uoči 27. Noći, vidim Damira Arnauta, nasuprot mene sjedi na klupi. Jede ramazansku lepinu i zaljeva koka kolom u crvenoj limenci. Iznad njega, razgranato žbunje pravi mu hlad, a on nekako izgleda unezvjeren, k'o da bježi od nekog i pogleda, čas na desnu, čas na lijevu stranu. Htjedoh mu nazvati selam, al' kontam, nema smisla, prepašću ga sa svojom zapuštenom bradom i kapom bjelicom. Može čovjek pomisliti da sam isilovac i početi bježati. Mislio sam ga pitati je li slobodno da sjednem kraj njega i da razgovaramo, onako. Sad mi je drago da nisam, jer da jesam, on bi otkrio da sam iz Istočne Bosne, da mi je Husein Đozo zemljak, da mi je predavao na Islamskom fakultetu, i ja bih tada bio upisan u njegov defter kao student fašiste. Sreća moja pa ga ne upitah za njegovu stolicu." Kako su na istom portalu objavili samo dijelove moje reakcije, kompletnu objavljujem ovdje. Čim sam ovo pročitao znao sam da autor ne govori istinu.

Od djetinjstva postim dan uoči 27. noći i bilo bi nadasve čudno da sam to propustio "prošlog Ramazana". Ovo je običaj koji mi je usadila moja nena, koja je još 1986., u socijalističkoj Jugoslaviji, otišla na Hadž. Od svog novca. Ona me je također naučila da budem jako pažljiv kada reagujem na neistine. Da nekoga ne prozovem za laž oslanjajući se na banalnost, poput činjenice da se ne sjećam da sam somun ikada pojeo bez da ga u nešto umočim. Stoga sam se potrudio. I našao da je 27. noć prošle godine nastupila 19. maja. I da je taj dan, ali i naredni, održan nastavak 8. sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta, koja je prekinuta u 17:40. I da sam direktno sa sjednice otišao kući jer su nam došli punac i punica. I da je jedino što sam taj dan jeo bio iftar koji mi je supruga pripremila.

Čak znam i konkretno jelo jer smo i o tim detaljima razmijenili poruke tokom sjednice. Ovo je intima koju niko ne bi trebao biti natjeran da iznosi, ali tekst - pri tom objavljen na portalu Medija centra Islamske zajednice u BiH - ima sve elemente demonizacije: imidž osobe koja uoči 27. noći na javnom mjestu, u hladovini, jede i pije, sa sve naglaskom na crvenu boju limenke, iako nema djeteta koje ne zna boju coca-cola ambalaže, vjerovatno kako bi se podsjetilo na boju mojih ideala. Uz to mi se imputira da bih na osnovu naznaka o nečijoj vjeri toj osobi pripisivao terorističke sklonosti.

A sve to u kontektsu Inicijative koja je ogromnom većinom prije sedam dana usvojena u državnom Parlamentu, a u kojoj se pominje i Husein Đozo. Ta Inicijativa od lokalnih zajednica traži da sa javnih ustanova i površina uklone imena svih osoba "koje su u bilo kom trenutku sarađivale, pripadale, ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji sa okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno podržavale ili opravdavale iste". Sam tekst Inicijative, stoga, ne samo da ne izjednačava osobe navedene u istoj, već pravi jasnu razliku između njihovih uloga.

Ono što su svi poslanici, osim HDZ-ovih pet, rekli je da bez obzira kojoj od brojnih navedenih kategorija pripadaju, ulice i škole treba nazvati po drugim osobama. Kako je Husein Đozo nosio kapu sa mrtvačkom glavom i ustaškim U, sjedio pod nacističkom zastavom na večeri sa Miletom Budakom, te u pismu Himmleru izrazio "zahvalnost Reichfuhreru" i istaknuo "spremni smo položiti naše živote u borbi za velikog vođu Adolfa Hitlera i Novu Evropu", Inicijativa drži da takav naziv nije prikladan za javne površine, kao i da je bolje za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane da nose druge nazive.

Ja u to bezrezervno vjerujem! Nemam sumnje da su tako razmišljali i poslanici SDA, koji su puna četiri dana nakon usvajanja Inicijative napravili zaokret. Naivno je vjerovati da niko od njih 8 nije pročitao ni prva dva pasusa - gdje su navedeni konkretni nazivi - uzimajući u obzir da su taj tekst imali na svojim stolovima i web stranicama još od 26. novembra, te da je Inicijativa bila predmet opsežne i detaljne rasprave na Ustavnopravnoj komisiji kojom predsjedava gđa. Čolo i čiji je drugi član g. Softić. Nemam sumnje da su se oni rukovodili najboljim interesima Bosne i Hercegovine, pa i Bošnjaka, kada su glasali za tu Inicijativu.

Nadam se da njihov zaokret nije rezultat demonizacije poput navedene. Demonizacije u kojoj mi se također imputira da bih se prema nekom loše ponio jer je "iz Istočne Bosne". Ilijaz Pilav je iz Istočne Bosne i imao sam čast za njega, pro bono, ishoditi presudu Evropskog suda za ljudska prava da je nedopustivo da Bošnjaci imaju manja prava u RS entitetu. Iz Istočne Bosne su i ljudi zbog kojih sam još uvijek jedini ambasador BiH koji je napisao i ishodio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u parlamentu neke države. Na kraju, i moja nena je iz Višegrada, sa maloljetnom sestrom je pobjegla od četničke kame, i sa svojih 97 godina mi dan danas daje vrijedne savjete. Dok te savjete pratim, nemam sumnje da ljude gledam i tretiram isključivo na osnovu njihovih osobina, kao i da činim dobro za Bosnu i Hercegovinu – navodi Arnaut na svom Facebook profilu.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...