NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO: Angela Merkel prelomila, Njemačka ide u TOTALNI LOCKDOWN!?

Danas se njemačka kancelarka Angela Merkel sastaje sa premijerima saveznih pokrajina da dogovore epidemiološke mjere nakon 31. januara. Stručnjaci se zalažu za stroži lockdown, ali i političari, jer se novi soj virusa širi 6-8 puta brže pa se Nijemci boje da ne završe kao Englezi.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 0

Nijemci su gotovo u potpunom lockdownu, ali se i većina stanovništva zalaže za stroži lockdown, piše konzervativni "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Merkel je za policijski sat, zatvaranje škola, obavezan rad od kuće, brže vakcinisanje i nošenje FFP2 maski, piše "Der Spiegel".

Grupa stručnjaka koji savjetuju njemačku vladu, upozorila je da ne bi bilo dobro precijeniti trenutnu pozitivnu situaciju s opadajućom brojkom novozaraženih. "Zemlje poput Irske dobro su upozorenje koliko se brzo može poništiti uspjeh u borbi protiv pandemije", istaknuo je premijer Sarske Tobias Hans (CDU) za "Rheinische Post". Irska je prva u EU proglasila lockdown i sjajno spustila broj zaraženih, ali je otvaranje pubova i trgovina uoči Božića značilo katastrofu s novim razbuktavanjem pandemije.

Širenje novog soja virusa može se zaustaviti samo daljnjim smanjivanjem mobilnosti i kontakata pa je jedna od prvih preporuka da se i službeno naloži da svi rade od kuće ukoliko je to ikako moguće. Neće biti dovoljno da se samo produže sadašnje, ionako stroge mjere, upozoravaju njemački naučnici, potrebno je uvesti policijski sat i naložiti školama da do daljnjeg rade online.

Većina Nijemaca podržava nastavak lockdowna, koji im osigurava dobre ekonomske izglede. Prema agenciji "YouGov", 40 posto ih je za postroženje mjera, a daljnjih 21 posto za zadržavanje postojećeg lockdowna. Do 31. januara na snazi je zabrana rada ugostiteljskih objekata i hotela, kulturnih i sportskih ustanova, rade samo trgovine s hranom i ljekarne, škole i vrtići većinom ne rade, smijete se družiti samo s jednom osobom izvan kućanstva. U okruzima gdje je više od 200 novooboljelih na 100.000 stanovnika u sedam dana, nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara. Samo 13 posto Nijemaca sad je za ukidanje lockdowna, a 17 posto za ublažavanje.

Gradonačelnik Hamburga Peter Tschentscher (SPD) smatra da dosadašnje mjere nisu dovoljno učinkovite. Još previše ljudi putuje na posao. "To vidimo po velikom korištenju autobusa i vozova tokom špice. Moramo povećati rad od kuće, a ako je nužan odlazak na posao, firme bi trebale preraspodijeliti radno vrijeme da rasterete javni prijevoz", poručuje gradonačelnik Hamburga.

Ankete kažu da je čak 70 posto Nijemaca za to da se proglasi obaveza poduzećima da svim radnicima omoguće rad od kuće ukoliko je to izvodivo.

Također se razgovara o striktnoj zabrani napuštanja kuće, obustavi prometovanja vozova i autobusa i o obaveznom nošenju kvalitetnijih maski FFP2, što je već uvedeno u Bavarskoj. Berlinski "Tagesspiegel" prenosi da je 56 posto Nijemaca za policijski sat kakav, recimo, imaju Francuzi (od 16. januara u Francuskoj je na snazi policijski sat od 18 sati, umjesto od 20, kako je bilo ranije). Uvođenju policijskog sata protivi se 36 posto Nijemaca.

Većina Nijemaca je za to da se na čitavu zemlju protegne obavezno nošenje FFP2 maski, što je u Bavarskoj obavezno od ponedjeljka: za to je 60 posto ispitanih, a 36 posto se slaže ako maske svima budu besplatne. Jedino oko zatvaranja škola nema većinske podrške: da škole ostanu zatvorene, slaže se 40 posto Nijemaca, dok 37 posto smatra da bi se nastava uz određena ograničenja mogla održavati u školi. Za normalno odvijanje školske nastave je 16 posto ispitanih, piše "Tagesspeiegel".

Uoči današnjeg sastanka sa premijerima pokrajina, kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak navečer našla se sa svojim naučnim savjetom, sa naučnicima koji je savjetuju oko pandemije. Većina stručnjaka zalaže se za još strožije mjere, prenosi "Der Spiegel".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...