RADONČIĆEV DIREKTOR BACIO DVA MILIONA MARAKA: Uz pomoć kadra HDZ-a kupio vatrogasna vozila iz kojih curi voda, a žmigavci su u kontra ritmu... (VIDEO)

U videomaterijalu se jasno vidi o kakvim se vozilima radi.

  • Ekonomija

  • 19. Jan. 2021  19. Jan. 2021

  • 3

Javno preduzeće "Autoceste FBiH" nabavilo je dva vatrogasna vozila koja su isporučena 27. avgusta 2020. godine, u vrijednosti od 1.796.800 KM bez PDV-a, ali do dana današnjeg nisu čak ni registrirana, piše novinska agencija Patria.

Interesantno je da su vozila avansno plaćena u iznosu od čak 70 posto, a do sada je sve isplaćeno, ali su vozila još neispravna, bez opreme i nadogradnje i neregistrirana.

Ova sumnjiva nabavka uspjela je iz drugog pokušaja. Naime, prvi put su se javila četiri ponuđača, među kojima su bili i "Flammifer" Hrvatska i "Pastor" Mostar. Tada su ponudili cijenu od 1.300.000 KM bez PDV-a. No, jeftiniji je bio zagrebački Cigler s ITC-om iz Zenice. U danu dodjele ugovora Cigler je odustao.

Nakon toga, raspisan je novi tender gdje se javio jedan ponuđač "Pastor" Mostar i "Flammifer" Hrvatska sada s cijenom od 1.796.800 KM, s kojima je na kraju i potpisan ugovor.

Stručno lice koje je vodilo tender bio je Dario Ćuže, tehničar koji nema niti dana rada u vatrogastvu, a nema ni položen stručni ispit za vatrogastvo. Imenovan je i u Komisiju za pregled dokumentacije, a čak ne postoji ni zapisnik o primopredaji vozila.

Ćuže je, inače, desna ruka Marina Jelčića, izvršnog direktora za upravljanje i održavanje JP "Autoceste". Jelčić je kadar HDZ-a BiH i suvereno vlada javnim nabavkama u JP "Autoceste FBiH" uz aminovanje generalnog direktora Adnana Terzića (SBB).

„Prilikom primopredaje vozila uočeni su veliki nedostaci na vozilima koji do danas nisu otklonjeni i nisu registrovana vozila. Radi se o specijalnim tunelskim vozilima, a važno je istaći da navedeni ponuđač do sada nije nikada ovakva vozila izrađivao. Ovo je, jednostavno, u najmanju ruku sumnjiva tenderska nabavka“, kaže izvor iz "Autocesta".

Iz ovog javnog preduzeća nikada nisu odgovorili na upite Patrije, a saznajemo da je Terzić dobio pismo radnika u kojem su navedeni svi nedostaci vozila.

U videomaterijalu do kojeg je Patria došla, prikazuje se o kakvim se vozilima radi. Naime, kada upalite prednji lijevi žmigavac, nazad se pali desni, i obrnuto. Voda konstantno curi iz vozila, nedostaje kamera na daljinsko upravljanje iz tehničke specifikacije navedenog ugovora...

Na oba vozila ustanovljeno je po više od 30 nedostataka. Između ostalog, utvrđeno je da zaštitna mreža za hladnjak motora nije adekvatna te je potrebno ugraditi otporniju i jaču zaštitu. Čak nedostaju i cijevi za usis pjenila iz vanjskog izvora. Vozilo u stanju mirovanja pušta zrak na cijevima koja su na kompresoru za punjenje sistema vozila zrakom.

O svim nedostacima mailom je upozoren Dario Ćuže, kao i izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje Marin Jelčić i šef upravljanja, nadzora i sigurnosti saobraćaja Ivan Zelenika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se ovako nešto dešava i zašto Terzić šuti. S obzirom na to da Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić, odana HDZ-u, kojeg vodi Dragan Čović, a da Terzić dozvoljava 'mutne' radnje u JP "Autoceste" kadrovima HDZ-a, jasnije je zašto godinama istražni organi ne provjeravaju sve javne nabavke, iako su prijave poslane.

loading...

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...