AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR NEMA DILEMU: "Kina provodi GENOCID nad ujgurskim muslimanima"

Sjedinjene Države smatraju da Kina "provodi genocid" nad ujgurskim muslimanima u području Xinjianga, izjavio je američki državni sekretar u odlasku Mike Pompeo uoči ulaska Joea Bidena u Bijelu kuću.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

"Mislim da taj genocid još traje i da svjedočimo sistemskom pokušaju Kine da uništi Ujgure", naglasio je u priopćenju.

On je spomenuo "zločine protiv čovječnosti koje kineske vlasti provode protiv Ujgura i drugih etničkih i vjerskih manjina Xinjianga najmanje od marta 2017. godine".

Novoizabrani predsjednik Joe Biden je prije izbora u novembru, prema priopćenju koje je njegov tim za kampanju objavio u augustu, ocijenio da represija nad tom muslimanskom manjinom predstavlja "genocid autoritarne vlade Kine".

"Sjedinjene Države pozivaju Narodnu Republiku Kinu da odmah oslobodi sve zatvorene osobe i okonča svoj sistem zatvaranja i logora, kućnog pritvora i prisilnog rada", nabrojao je Mike Pompeo. 

Prema stranim stručnjacima, više od milion Ujgura se nalazi u zatvorima i kampovima za "politički preodgoj". 

Peking to poriče i tvrdi da se radi o centrima za stručno osposobljavanje kako bi Kina Ujgure udaljila od terorizma i separatizma nakon napada koji im se pripisuju. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...