ŠTA SE DOGAĐA U AMERICI?: Pronađeni desničari među vojnicima, izbačeni iz sigurnosne misije uoči Bidenove inauguracije

Dvojica pripadnika Nacionalne garde američke vojske izbačena su iz sigurnosne misije predsjedničke inauguracije nakon što je utvrđeno da imaju veze s desničarskom grupom, naveli su zvaničnici američke vojske i istaknuli da izabrani predsjednik Joseph Biden nije bio izložen prijetnjama.

  • Svijet

  • 19. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 0

Dvojica zvaničnika američke vojske nisu naveli sa kojom su ekstremističkom grupom povezani pripadnici Garde niti u kojoj su jedinici služili. Oni su za AP govorili pod uslovom anonimnosti jer nisu ovlašteni da daju izjave. FBI je upozorio ranije da bi moglo da bude pripadnika desničarskih grupa među članovima Nacionalne garde koji su poslati u Washington da pomognu poslije nasilja koje se dogodilo u kompleksu Capitol Hilla, kada je bio pod opsadom dijela pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa.

Jučer je, poslije izbijanja požara u kampu za beskućnike udaljenom oko kilometar od kompleksa Kapitola, prekinuta proba inauguracije u strahu od prijetnje po sigurnost.

Američka tajna služba pojačala je obezbjeđenje u i oko Kapitola, a centar grada je u suštini zaključan, blokirane ulice, postavljene visoke ograde i desetine hiljada vojnika raspoređeno je oko tog područja.

Američki sigurnosni zvaničnici, zabrinuti zbog potencijalnog napada insajdera ili druge prijetnje pripadnika službe zadužili su FBI da provjeri svih 25.000 vojnika Nacionalne garde koji su došli u Washington.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Christopher Miller izjavio je jučer da se provjera pripadnika Nacionalne garde nastavlja i da Pentagon do sada nije otkrio obavještajne podatke koji bi ukazivali na insajdersku pretnju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...