„LEGITIMNI“ OČAJAN NAKON PORAZA U MOSTARU: Čovićev HDZ u nevjerici nakon odluke CIK-a, pljušte opužbe, ali sve je uzalud…

„Centralna izborna komisija (CIK) BiH je, potvrđujući rezultate izbora u Mostaru, a ignorišući krivične prijave koje je HDZ podnio pred nadležnim tužilaštvima, legalizovala izbornu krađu koja se desila u ovom gradu“, kazao je za “Glas Srpske” predsjednik Glavnog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko, navodeći da je riječ o pokušaju zataškavanja velikih izbornih prevara u režiji CIK-a, a koje imaju odlike i organizovanog kriminala.

  • Politika

  • 20. Jan. 2021  20. Jan. 2021

  • 8

- Žalbe koje su bile podnesene da se ponovo broje glasovi, a koje je Sud BiH odbio, bile su samo formalno podnesene kako bi se skrenula pažnja s organizovanog kriminala koji se desio na području izborne jedinice Jug. CIK je ponovo sve to svjesno zanemario. Da je sve bilo po slovu zakona, HDZ bi danas, umjesto 13, imao 15 mandata - istaknuo je Zeljko. 

Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata lokalnih izbora u Mostaru CIK je jučer donio na hitnoj sjednici, a nakon što je Sud BiH odbio kao neosnovane tri žalbe (SDP-a BiH, Naše stranke i Platforme za progres) za ponovno brojanje glasova na biračkim mjestima.

Za ovu odluku glasalo je šest članova CIK-a, dok je Vlado Rogić bio protiv.

- Ovo je nelogično i nedosljedno. Mogli su se potvrditi ovi rezultati, a za izbornu jedinicu Jug naknadno - istaknuo je Rogić i dodao da je trebalo sačekati odluku Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koje vodi istragu, ili ponoviti izbore u toj izbornoj jedinici.

Zeljko navodi da je HDZ i pored svega izborni pobjednik u Mostaru, jer je osvojio najviše glasova, ali i mandata, te da zbog toga ne bi trebalo da bude dileme ko bi trebalo da bude novi gradonačelnik Mostara.

- To bi trebalo da bude nosilac liste HDZ-a Mario Kordić. Ali, vidjet ćemo u kom pravcu će ići ova postizborna matematika. A jedno je sigurno, vlast u Mostaru ne može funkcionisati bez HDZ-a - dodao je Zeljko.

U Čovićevim redovima se ne mire sa porazom u Mostaru, gradu u kojem bi, nakon 12 godina vladavine HDZ-a BiH, na mjesto gradonačelnice prvi put mogla doći jedna žena. Nedavno je to potvrdio i lider naše stranke Predrag Kojović, kazavši kako je jedini uvjet za koaliranje u Mostaru izbor Irme Baralije na mjesto gradonačelnice.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...