"SLAVIMO AMERIKU": Na Bidenovom derneku pjevali su Springsteen, Katy Perry i Bon Jovi, pogledajte kako je bilo (VIDEO)

Vatromet iznad Bijele kuće okrunio je u srijedu navečer noć socijalno distancirane muzike u kojoj su američke zvijezde slavile stupanje na dužnost novog američkog predsjednika Joea Bidena u specijalnom televizijskom programu koji je zbog koronavirusa zamijenio tradicionalne balove u glavnom američkom gradu.

  • Show

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

Prva imena muzičke industrije uložila su napore da održe napon u uglavnom virtuelnom 90-minutnom programu nazvanom “Slavimo Ameriku”.

Među nekoliko muzičara koji su nastupili uživo, bio je Bruce Springsteen, koji je u osami ispred spomenika Abrahamu Lincolnu u centru Washingtona s gitarom u ruci, odjeven u traperice i crnu jaknu, odsvirao “Land of Hope and Dreams” otvarajući posebni program, koji je vodio glumac Tom Hanks, također ispred Lincoln Memoriala.

Hanks je govorio o “dubokim podjelama i zabrinjavajućoj netrpeljivosti u našoj zemlji” u proteklih nekoliko godina.

“No, noćas promišljamo o Sjedinjenim Američkim Državama, provođenju naše demokratije i o temeljima naše republike, integritetu Ustava, nadama i snovima koje dijelimo za idealnu uniju”, kazao je.

Biden i njegova porodica pratili su pred televizijskim ekranom program u svom novom domu u Washingtonu – Bijeloj kući.

Jon Bon Jovi pridonio je izvođenjem “Here Comes the Sun” iz Miamija, a Ant Clemons i Justin Timberlake izveli su “Better Days” iz Memphisa.

John Legend pjevao je “Feeling Good” u centru Washingtona, Foo Fighters “Times Like These” u slavu nastavnom osoblju, a Demi Lovato izvela je “Lovely Day” s ljekarima i medicinskim sestrama u Los Angelesu.

Portorikanski muzičari Luis Fonsi i Ozuna vratili su sjećanja na megahit “Despacito”.

Katy Perry zatvorila je večer pjesmom “Firework” nakon koje je uslijedio vatromet kod Washington Memoriala, koji su Biden i njegova supruga Jill gledali s balkona Bijele kuće.

“Novi početak”

Uz muzičke zvijezde, Bidena su podržali i njegovi prethodnici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, koji je pozdravio novog predsjednika videoporukom.

“Ovo je novi početak”, kazao je Clinton. “Svi se moraju prizemljiti i pružiti ruke prijateljima i susjedima i pokušati to ostvariti.”

“Za neke je predsjednička inauguracija tradicija, čin koji označava predanost novom četverogodišnjem mandatu”, kazao je Hanks. “A zapravo taj dan nije ništa više od polaganja zakletve novih nacionalnih vođa i ovo je dan svjedočenja o trajnosti našeg američkog ideala.”

I Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris pojavili su se pred Lincolnovim spomenikom.

Biden je pozvao na jedinstvo, a Harris je kazala kako ovaj trenutak “ne samo da pokazuje što mi jesmo, čak i u mračnim vremenima, te da ne samo da sanjamo nego i činimo”.

“Ne samo da vidimo šta je bilo nego vidimo i šta može biti. Stremimo Mjesecu i onda postavimo na njega svoju zastavu”, poručila je prva žena i crnkinja na toj dužnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...