"SAMO SRPSKI NAROD MOŽE DA ODLUČUJE O REPUBLICI SRPSKOJ“: Pljušte reakcije iz RS-a na izjave Bakira Izetbegovića...

Prodanović je dodao da su bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda.

  • Politika

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 8

Nakon što je lider SDA Bakir Izetbegović u svom govoru pred parlamentarcima iz grupe Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu, na posebnoj videokonferenciji povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kazao da se u BiH mora naći balans između etničkog i građanskog principa, uslijedile su reakcije iz bh. entiteta Republika Srpska.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović rekao je da je najbolja opcija za napredak BiH poštivanje Ustava i izvornog Daytona, prema kojem je entitet Republika Srpska jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, a Srbi su jedan od tri konstitutivna naroda.

“Mi imamo Ustavom zagarantovane instrumente u kojima u bilo kom smislu našu ustavnu poziciju ne može niko marginalizovati. Mi smo protiv bilo kakvih promjena koje bi umanjile nadležnosti Republike Srpske u odnosu na dejtonski Ustav”, istaknuo je Prodanović.

Dodao je da su bilo kakve promjene Dejtonskog sporazuma moguće samo uz saglasnost oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda, prenosi N1.

“Najave SDA kako treba BiH da ide od nacionalnog ka građanskom uređenju nisu ništa iznenađujuće kada je riječ o političkim ciljevima određenih političkih struktura bošnjačog naroda. Oni kontinuirano traju, ali mi smatramo izuzetno značajnom zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u skladu s ustavnom pozicijom i načinom odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini BiH”, dodao je Prodanović.

On je rekao da stalno insistiranje na promjeni Dejtonskog sporazuma nije rješenje za BiH.

“Mi to vidimo kao put ka centralizaciji BiH, protiv čega su dva od tri konstitutivna naroda. Srbi i Hrvati su protiv takvog modela”, poručio je Prodanović.

Lider SDA Bakir Izetbegović izjavio je da “retrogradnih povrataka na `izvorni Dayton` ne može biti” te da je potrebno razriješiti čvor između hrvatskih i probosanskih stranaka i naći balans između etničkog i građanskog principa u BiH. 

Reagovao je predsjednik stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić koji je kazao da “samo srpski narod može da odlučuje o Republici Srpskoj, a ne lider SDA Bakir Izetbegović, koji će cijeli život i politički vakat provesti u pokušajima da se Srbima u BiH nešto otme, oduzme, nametne ili nanese određena šteta ili pakost”.

“Samo srpski narod, kao vlasnik Republike Srpske, može o njoj da odlučuje, a ne Izetbegović, koji može da raspravlja o dijelovima Federacije BiH i kantonima gdje ima efektivnu vlast. Sve drugo se dogovara“, rekao je Stevandić za Srnu osvrćući se na Izetbegovićeve izjave da ne može biti “retrogradnih povrataka na izvorni Dayton”, kao i da je potrebno ukloniti mehanizme koji omogućavaju blokade u BiH.

Lider US navodi da “Srbi stalno pokušavaju da pronađu racionalan dogovor koji uvažava interese svih naroda, dok od Izetbegovića godinama stižu težnje da se izazovu nered, svađe i sukobi”.

“Godinama stižu težnje da se srpskom narodu otme što mu pripada, a to su prava koja imaju narodi i entiteti prema Dejtonskom sporazumu. Tužno je da Bakiru život prođe u tome, a ono što nas najviše treba da probudi i opredijeli jeste da RS, ako nema drugog načina, treba da postoji bez Izetbegovićevih projekcija”, ocijenio je Stevandić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...