"ČETVORKA" IMA 18 RUKU: Evo kad bi Bogić Bogićević mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva...

Sjednica Općinskog vijeće Centar, na kojoj bi se birali gradski vijećnici, trebala bi biti održana početkom februara.

  • Vijesti

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 1

Nakon što su u svim općinama u gradu Sarajevu konstituisana općinska vijeća, u roku od 30 dana trebali bi biti izabrani vijećnici za Gradsko vijeće Sarajeva. Većinu će, izgledno je, imati "četvorka", čime je otvoren put da gradonačelnik bude Bogić Bogićević.Trenutni omjer snaga u općinskim vijećima pokazuje da bi "četvorka" trebala imati 18, a SDA i druge stranke 10 vijećnika u Gradskom vijeću, piše Klix.ba.

Gradsko vijeće Sarajeva ima ukupno 28 vijećnika koji se biraju iz općinskih vijeća četiri gradske općine, odnosno iz Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva i Novog Grada. Gradsko vijeće Sarajeva bira se posredno nakon formiranja općinskih vijeća u četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Iako "četvorka" ima više vijećnika u ove četiri općine, sam izbor gradskih vijećnika je kompleksan, jer zahtijeva da Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno bude garantirano minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a grupi ostalih najmanje 2 (dva) mjesta, bez obzira na izborne rezultate. Tako da oba bloka prave vlastite modele kako osigurati izbor 15 vijećnika u Gradsko vijeće Sarajeva i time osigurati većinu.

Tako je dr. Dragan Stevanović (SDP) napustio Dom naroda Parlamenta FBiH da bi preuzeo mandat u Općinskom vijeću Centar, odnosno kao Srbin bio automatski izabran u Gradsko vijeće Sarajeva. Kako je rekao, to je uradio na molbu SDP-a sa ciljem da se osigura da "četvorka" ima većinu u Gradskom vijeću u Sarajevu i omogući izbor kandidata SDP-a za gradonačelnika Sarajeva Bogića Bogićevića.

Trenutni omjer snaga pokazuje da bi u Starom Gradu od sedam vijećnika pet ili četiri vijećnika mogle izabrati stranke okupljene oko "četvorke". Kandidatska lista predata je Centralnoj izbornoj komisiji koja je treba potvrditi, a sjednica je zakazana za narednu sedmicu. SDA u Starom Gradu potresa i unutrašnji sukob pa su formirane dvije grupacije, prva. koju predvodi aktuelni gradonačelnik Abdulah Skaka, i druga, koju predvodi vijećnik Vedad Deljković.

U Centru bi "četvorka", podržana Platformom za progres, mogla izabrati šest do sedam vijećnika, a naruku im ide i da tri nebošnjaka u Centru imaju zagarantirane mandate. Sjednica Općinskog vijeće Centar na kojoj bi se birali gradski vijećnici trebala bi biti održana početkom februara.

U Novom Sarajevu, situaciju bi za "četvorku" mogli da zakomplikuju najavljeni izlasci Sanele Halać iz Naroda i pravde, kao i mogući izlazak Arslana Dučića iz SDP-a. Uz činjenicu da u Klubu vijećnika NiP-a već ne djeluju Srđan Srdić, koji kao Srbin, također, ima zagarantiran mandat u Gradskom vijeću, "četvorka" bi u Novom Sarajevu mogla računati na četiri od sedam vijećnika.

U Novom Gradu, SDA bi, zajedno s koalicionim partnerima, trebala izabrati četiri vijećnika, dok bi "četvorka" mogla osigurati izbor tri vijećnika. Kako sada stvari stoje, "četvorka" bi trebala imati komotnu većinu u Gradskom vijeću Sarajeva.

Što se tiče pozicija, odranije je poznato da je Bogić Bogićević kandidat za gradonačelnika. Prema postignutom dogovoru, jednog zamjenika gradonačelnika predložit će Narod i pravda, a drugog Naša stranka. Također, predsjedavajućeg Gradskog vijeća predložit će Narod i pravda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...