PODACI SU ZABRINJAVAJUĆI; AJDINOVIĆ OTKRIO SVE: Evo koliko je u FBiH objekata zatvoreno i koliko radnika nacrno otkriveno

U 2020. godini ostvaren je rekordan broj inspekcijskih kontrola.

  • Ekonomija

  • 21. Jan. 2021  21. Jan. 2021

  • 0

U Sarajevu je danas održana godišnja konferencija za medije Federalne uprave za inspekcijske poslove, na kojoj je direktor Anis Ajdinović analizirao aktivnosti i rezultate rada u 2020. godini.

Na početku je istaknuo da su ovu godinu obilježili napori u borbi protiv koronavirusa te rezultati ne mogu korespondirati s godišnjim planom rada niti se mogu upoređivati sa prethodnim godinama.

“Nismo mogli ni pretpostaviti u kojoj mjeri ćemo biti primorani odstupiti od zacrtanog plana rada s obzirom na to da su pandemija koronavirusa i proglašenje stanja nesreće preusmjerili naše djelovanje prevashodno na suzbijanje virusa, zaštitu zdravlja stanovništva i potrošačkih prava građana, pri čemu nismo mogli zanemariti ni druge prioritetne poslove iz naše nadležnosti”, kazao je Ajdinović. 

"Analitičkim projekcijama utvrđeno je da bi u redovnim vremenskim okvirima i okolnostima istim intenzitetom rada bilo realizovano 291.068 nadzora te ostvaren prebačaj od 62,5 posto u odnosu na ukupan procent realizacije godišnjeg plana rada za 2020. godinu", ustvrdio je on.

“Želim zahvaliti glavnim inspektorima, pomoćnicima direktora koji su, zajedno sa svojim inspektorima i ostalim uposlenicima, uspjeli nadmašiti sve redovne okvire rada i svojim angažmanom u teškoj i turbulentnoj godini uspjeli realizirati ciljeve i zadatke koji nisu poznati svakodnevnoj praksi i tipičnom djelovanju organa Uprave. Želim zahvaliti građanima i medijima na iskazanom intersu za naš rad”, dodao je Ajdinović.

Kriza izazvana koronavirusom pokazala je da je ova uprava spremna odgovoriti na velike izazove, istaknuo je Ajdinović.

“Naš odobreni budžet za 2020. godinu bio je 8.980.688 KM. U budžetskom zahtjevu za 2021. godinu tražili smo 8.816.000 KM, a 8.813.000 KM je odobreno. To govori koliko imamo podršku Vlade i Parlamenta Federacije BiH”, kazao je Ajdinović.

Na konferenciji za medije rekao je da je u 2020. godini ostvaren rekordan broj inspekcijskih kontrola.

“Izvršeno je 181.918 kontrola, a od toga unutrašnjih kontrola 6.584. Što se tiče donošenja rješenja o ograničenom kretanju na graničnim prijelazima, 45.560 je izrečeno upravnih mjera”, rekao je Ajdinović.

Pokrenuta su 2.234 prekršajna postupka. Privremenu zabranu rada dobilo je 88 objekata, a  bilo je 18 “pečaćenja”.

Zatečen je i veliki broj radnika nacrno – 2.224.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...