ZLOČINAC SRETEN LUKIĆ IZ ZATVORA U POLJSKOJ PREBAČEN U HAAG: Evo šta je razlog...

Bivši načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova za Kosovo Sreten Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora, privremeno je prebačen s odsluživanja kazne iz Poljske u hašku pritvorsku jedinicu.

  • Hronika

  • 21. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 1

Lukić je osuđen za ubistvo, progon, deportaciju i druga nehumana djela u sklopu zločina protiv čovječnosti i kršenja običaja ratovanja.

On je 2015. godine prebačen u Poljsku na odsluženje zatvorske kazne.

U odluci Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ se navodi da je Poljska ranije obavijestila Mehanizam da ne može izvršiti Lukićevu kaznu dalje od određenog dana u januaru 2021. godine.

Prema poljskom zakonu za ovu vrstu krivičnog djela maksimalna kazna izvršenja je 15 godina, a budući da još nije određena zemlja u kojoj će Lukić nastaviti služiti preostalu kaznu, on će na odluku sačekati u pritvorskoj jedinici UN.

Uz Lukića je Haški tribunal 2014. godine osudio Nebojšu Pavkovića, komandanta 3. armije Vojske Јugoslavije, Vladimira Lazarevića, komandanta Prištinskog korpusa, Dragoljuba Ojdanića, načelnika generalštaba Vojske Јugoslavije, i Vlastimira Đordevića, pomoćnika ministra unutrašnjih poslova.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...