ŠTA SE RADILO U SREBRENICI NA DAN IZBORA: Falsifikovanje, podmićivanje, glasanje bez lične karte...

Vještak grafolog utvrdio je da između 10 i 20 posto potpisa na biračkim spiskovima za glasanje na biračkim mjestima u Srebrenici nije bilo vjerodostojno, odnosno da su bili fasifikovani. To je jedan od osnovnih razloga zbog kojih su izbori u Srebrenici poništeni.

  • Politika

  • 21. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Centralna izborna komisija je danas donijela odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i to na 26 redovnih i dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu. Inače, u Srebrenici je na dan održavanja lokalnih izbora otvoreno ukupno 28 redovnih biračkih mjesta, što znači da rezultati izbora nisu poništeni na dva birališta.

ISTEKLE LIČNE KARTE

U obrazloženju ove odluke navedeno je kako su zaprimili prigovor Koalicije "Moja adresa: Srebrenica" na regularnost izbora, jer je veći broj birača ostvario biračko pravo bez nekog od važećih ličnih dokumenata, ili sa falsifikovanim ličnim dokumentima. Na osnovu ovog prigovora CIK je pokrenuo vlastitu istragu o utvrđivanju eventualnih nepravilnosti i nezakonitosti na biračkim mjestima. 

U okviru istrage CIK je skenirala zapisnike o radu svih biračkih odbora, zatražila izjašnjenje Općinske izborne komisije o neregularnostima na biračkim mjestima, skenirala sve biračke spiskove sa birališta u Srebrenici, zatražila od Agencije za identifikacione dokumnete, evidnciju i razmjenu podataka (IDDEEA) kopije potpisa za sve osobe navedene u biračkim spiskovima, te angažovala vještaka grafologa koji je poredio potpise sa biračkih spiskova sa onima koji se nalaze u IDDEEA-inoj bazi podataka. Na osnovu procedene istrage CIK je ustanovio da su kršenja izbornih pravila tolika da značajno utiču na rezultate.

Među utvrđenim nepravilnostima su da su se glasački listići dodavali iz jedne kabine u drugu, da su na birački spisak dodavana imena ljudi, te su tako članovi biračkih odbora omogućavali glasanje i onima koji nisu imali pravo glasa, glasanje sa ličnom kartom kojoj je istekao rok važenja, glasovi su se ubacivali u nezapečaćene glasačke kutije, a u pojedinim glasačkim kabinama su pronalaženi nepopunjeni glasački listići.

GLASANJE U ODSUSTVU

Osim toga, na glasačkom mjestu za glasanje u odsustvu u Živinicama utvrđeno je da su pojedinci glasali više puta sa drugim ličnim dokumentima, da su pojedine osobe bile pomagači pri glasanju u više navrata (zakon propisuje da jedna osoba može biti pomagač samo jednom), dešavala su se glasanja za druge osobe, zapisnici o brojnom stanju su prepravljani.

Na drugom biralištu za glasanje u odsustvu, onom u Gradačcu, jedan od posmatrača je prijavio da mu je nuđen novac da ne ulazi na biračko mjesto, odnosno da ne prijavljuje neregularnosti, ako bude ulazio. Osim toga, na ovom biračkom mjestu, čak i prije nego što je biralište otvoreno, u glasačkoj kutiji se nalazio veći broj glasačkih listića.

Da na biralištima u samoj Srebrenici nisu "čista posla" ukazale su i izjave koje su uzete od 91 člana biračkih odbora. Svako ovo izjašnjenje je sadržavalo dvije identične rečenice, iako su ovi članovi biračkih odbora bili angažovani na različitim biračkim mjestima.

"Nijedno lice nije ostvarilo biračko pravo sa nevažećim identifikacionim dokumentom države BiH", je jedna od te dvije rečenice, a druga je "Pokušaj glasanja jednog lica sa isteklom ličnom kartom je spriječen". Istragom je utvrđeno da je ukupno 50 birača, na 17 biračkih mjesta u srebrenici, glasalo bez važećeg identifikacionog dokumenta.

FALSIFIKOVANI POTPISI

Iako su svi pobrojani prekršaji sami po sebi dovoljni da se s pravom može reći da su izbori u Srebrenici bili neregularni, tek je nalaz grafologa to dodatno potvrdio. Naime, vještak je utvrdio da su se pojedinci potpisivali svojim imenom i prezimenom za osobe koje uopće nisu izašle da glasaju. Također, utvrdio je da su se pojedinci potpisivali imenima birača koji nisu došli na glasanje, falsifikujući tako njihove potpise, ili su se potpisivali inicijalima. Prema brzini potpisa, odnosno obliku slova, u određenom broju slučajeva utvrđeno je da su se mlađe osobe potpisivale uime starijih koje nisu izašle na glasanje.

- Sama činjenica da je prema nalazu vještaka izvršena manipulacija i/ili krivotvorenje naprijed navedenog broja potpisa, pored drugih navedenih utvrđenih nepravilnosti, nesporno ukazuje da neregularnosti popisa birača između 10 i 20 posto, ukazuje da ostvareni izborni rezultat svih političkih subjekata koji su učestvovali na Lokalnim izborima 2020. godine, koji moraju predstavljati rezultat slobodno izražene volje birača uz striktno poštivanje postupka glasanja, kao i stvarnu izbornu volju birača u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica, nije vjerodostojan, navedeno je u odluci.

Kada će i kako biti održani ponovljeni izbori u Srebrenici biće odlučeno naknadno, piše Oslobođenje.

imageOdluka o poništenju izbora u Srebrenici/CIK/imageOdluka o poništenju izbora u Srebrenici/CIK/imageOdluka o poništenju izbora u Srebrenici/CIK/imageOdluka o poništenju izbora u Srebrenici/CIK/imageOdluka o poništenju izbora u Srebrenici/CIK/

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...