SVE JE POSTIGLA JEDNIM JEDNOSTAVNIM IZUMOM: Najmlađa milionerka koja je sama stekla svoje bogatstvo

Onda je uspjela da pronađe fabriku čarapa koja je prihvatila da proizvodi njen steznik bez dijela za stopala, prijavila svoj patent i izabrala ime za proizvod – Spanx. Logo je krasila djevojka plave kose, nalik baš na nju.

  • Žena

  • 21. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Sara Blakely je najmlađa milionerka koja je sama stekla svoje bogatstvo, a sve je postigla jednim izumom – steznicima koji oblikuju tijelo. Njen put nije bio lak, ali danas se, prema podacima magazina Forbs, njeno bogatstvo procenjuje na 610 miliona dolara.

Sara Blakely je rođena 21 februara 1971. na Floridi. Diplomirala je na tamošnjem državnom univerzitetu na odsjeku za komunikacije. Potom je obavljala razne poslove tokom tromjesečnog boravka u kompaniji Volt Dizni prije nego što je postala prvo prodavac, a zatim nacionalni trener prodaje u kompaniji za snabdjevanje kancelarijskim materijalima Danka, pišu na sajtu Britannica.com.

U jednom trenutku Sara je poželjela donji veš koji je ispod odjeće neprimjetan, a udoban, figuru čini vitkijom i može da se nosi i na sandale. Tada je hulahopkama odsjekla dio za stopala i ubrzo osmislila odjevni komad nalik na helanke koji treba mnogim ženama. Tako je napravila bum i u modnom i u poslovnom svijetu.

Naime, Sara je 2000. godine ušteđevinu od 5.000 dolara investirala u svoj izum. Preko dana je radila u kompaniji Danka, a noću istraživala materijale, patente i vrste logoa.

Onda je uspjela da pronađe fabriku čarapa koja je prihvatila da proizvodi njen steznik bez dijela za stopala, prijavila svoj patent i izabrala ime za proizvod – Spanx. Logo je krasila devojka plave kose, nalik baš na nju.

Umjesto da ulaže u reklame, Sara Blakely je putovala širom Amerike i sastajala se sa čelnicima kompanija, prezentujući svoj steznik.

Nije joj bilo lako, mnogi su je odbijali, ali uspjela je – tokom sastanka sa predstavnicom jedne kompanije ona je vidjela da od posla neće biti ništa, pa je ženu zamolila da pođe sa njom do kupatila. Kazala joj je da samo tako može da joj objasni šta Spanx radi. Sara se presvukla u kabini, obukla svoj steznik i pokazala predstavnici kompanije razliku. I tada je sve počelo.

Veliki preokret se desio krajem 2000. kada je čuvena voditeljka Opra Vinfri predstavila Spanx u svojoj emisiji.

Prodaja je nakon toga, logično, otišla u nebesa, a harizmatična Sara nedugo potom je izgradila pravo carstvo, i to bez reklame i spoljašnjih ulaganja. I nakon toga, ona je i dalje sama predstavljala svoj proizvod, i u TV programima i u radnjama širom SAD.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...