KAKAV POTOP: Trumpovo poslovno carstvo teško stradalo u pandemiji, a što je najgore…

Iako je kao predsjednik osporavao uvođenje strožijih epidemioloških mjera koje bi usporile širenje koronavirusa u SAD-u, prihodi nekretninskog carstva Donalda Trumpa tokom prošle godine značajno su pali zbog krize uzrokovane bolešću Covid-19.

  • Ekonomija

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Kako piše "Bloomberg", u posljednjem finansijskom izvještaju objavljenom dok je Trump još bio na predsjedničkoj dužnosti, prikazana je šteta koju je pandemija nanijela poslovanju hotela i golf igrališta kojima upravlja njegova kompanija.

Neuspješna prodaja

Najgore su prošli hoteli u Washingtonu i Las Vegasu, sa prepolovljenim prihodima u odnosu na 2019. godinu. Trump je hotel u Washingtonu pokušao prodati praktično uoči izbijanja pandemije, u oktobru 2019., a postavio je cijenu od 500 miliona dolara.

Međutim, luksuzni hotel sa 263 sobe u blizini Bijele kuće ipak nije pronašao kupca, a Trumpova kompanija objavila je kako je dobila ponude u iznosu „višem od 350 miliona dolara“, ali ih je sve odbila. Inače, tokom Trumpovog mandata, taj je vašingtonski hotel slovio kao neslužbeni prostor Bijele kuće u kojem su se sastajali dužnosnici bivše administracije s donatorima i lobistima te predstavnicima desne medijske scene.

Prema podacima iz izvještaja objavljenog u srijedu, Trump International hotel zabilježio je lani prihode od 15,1 milion dolara. Za usporedbu, godinu ranije, hotel je uprihodio 40,5 miliona dolara. Prihodi hotela u Las Vegasu opali su sa 23,3 miliona dolara u 2019. na lanjskih 9,2 miliona dolara.

Loše je poslovao i još jedan važan dio Trumpovog nekretninskog carstva, golf resort Doral u Miamiju. Njegovi su prihodi pali 42 posto na godišnjem nivou, na 44 miliona dolara. Još su gore prošla Trumpova igrališta za golf u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj zabilježivši pad prihoda za dvije trećine.

Ukupni prihodi kompanije kretali su se između 273 i 308 miliona dolara, navodi se u izvještaju koji se odnosi na 2020. i prvih 20 dana ove godine.

Inače, u prvom finansijskom izvještaju nakon useljavanja u Bijelu kuću 2017. godine, Trump je za razdoblje od 15 i pol mjeseci prijavio prihode od 528,9 miliona dolara.

Jedina svijetla tačka

Jedina svijetla točka u lanjskom poslovanju Trumpove kompanije je klub u Mar-a-Lagou na Floridi, gdje je bivši predsjednik i otišao u srijedu, čime je prekinuo stoljeće i pol dugu tradiciju prisustvovanja inauguraciji novog predsjednika. Prihodi kluba dosegli su 24,2 miliona dolara, nasuprot 21,4 miliona u 2019. godini.

Kompanija je objavila i veliki porast internetske prodaje, koja je dosegla malo manje od dva miliona dolara, dvostruko više nego godinu ranije, kada je zabilježen prihod od 930.000 dolara.

Međutim, prodaja u njujorškom Trump Toweru opala je zbog mjera zatvaranja sa 850.000 dolara na 166.000 dolara. Izvještaj je naveo i darove ukupno vrijedne 40.000 dolara koje je Trump u posljednjoj godini mandata dobio od kompanija, među kojima su Boeing, Apple i Ford.

Ukupno, Trump je vrednovao imovinu svojih poslovanja između 1,3 i 1,7 milijardi dolara. Prema "Bloombergovom" indeksu milijardera, Trumpova imovina vrijedi 2,5 milijardi dolara, oko 500 miliona dolara manje nego prije četiri godine, kad je postao predsjednik.

No, imovina je opterećena i s više od milijardu dolara duga, a većina dospijeva u iduće tri godine. Za trećinu duga Trump lično garantira.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...