BIDEN ODMAH KRENUO U AKCIJU: Novi američki predsjednik uputio zahtjev Moskvi, oglasio se i Sergej Lavrov

Administracija novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena predložit će Rusiji petogodišnje produženje važenja njihovog jedinog preostalog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja, izjavili su američki zvaničnici.

  • Svijet

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Pakt o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao Novi START, istječe 5. februara, a Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan planira da dostavi prijedlog za petogodišnje produženje ruskom ambasadoru u Washingtonu Anatoliju Antonovu, navodi Associated Press pozivajući se na neimenovane zvaničnike, prenosi Tanjug.

Taj potez će gotovo sigurno pozdraviti i Rusija i najbliži američki saveznici.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nagovijestio je u ponedjeljak da je Moskva spremna da brzo djeluje kako bi Novi START bio sačuvan, a Biden, koji je u srijedu stupio na dužnost, također je izrazio želju da se sporazum očuva.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali tadašnji predsjednici SAD-a i Rusije Barack Obama i Dmitrij Medvedev, obje sile smiju da imaju najviše 1.550 razmještenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmještenih raketa i bombardera.

Kontrola nuklearnog naoružanja

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja nakon što su se dvije sile, prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), koji je potpisan 1987. godine.

Zagovornici kontrole naoružanja upozoravaju da bi istek važenja sporazuma bio udarac za globalnu stabilnost.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u četvrtak SAD i Rusiju da produže važenje sporazuma i da kasnije u njega uključe Kinu i dodatno oružje, navodi AP.

Stoltenberg je novinarima u Bruxellesu rekao da “ne treba doći u situaciju bez ograničenja broja nuklearnih bojevih glava”, podsjetivši da sporazum istječe za dvije sedmice.

On je kazao i da “produženje važenja sporazuma nije kraj, već početak napora na dodatnom jačanju kontrole naoružanja”.

“Treba da tražimo načine da (u sporazum) uključimo dodatne sisteme naoružanja, sisteme koje Novi START ne obuhvata, ali i da uključimo Kinu, jer ona sada izrazito modernizira svoje nuklearno oružje, i ne samo da modernizira, već i proširuje svoje nuklearne sposobnosti”, naveo je Stoltenberg.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...