OBRAD KESIĆ TJEŠI GAZDU IZ LAKTAŠA: “Bidenova administracija imaće na dnevnom redu krupnije probleme od Balkana!"

"Možemo da odahnemo, nova američka administracija Joea Bidena imaće na dnevnom redu krupnije probleme od Balkana i zato se ovde neće upuštati u avanture", uvjeren je Dodikov lobista u SAD-u Obrad Kesić.

  • Mini market

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 2

Okolnosti u svijetu, smatra Kesić, Bidenovoj administraciji, čak i da ima ambicije da pokaže svoju moć na područjima poput Balkana, koja nisu direktno vezana za vitalne interese SAD-a, neće omogućiti da se upušta u bilo kakve avanture, pogotovo ako ne postoji saglasnost s evropskim partnerima, a postoje ozbiljni sukobi interesa između Evrope i SAD-a, prenosi beogradska redakcija ruske novinske agencije Sputnik.

Ocjenjujući perspektive politike SAD-a na čelu s novim predsjednikom Joeom Bidenom, Kesić ističe da su predstavnici srpske zajednice u sedmicama neposredno prije njegove inauguracije imali kontakte s ljudima iz Bidenovog tima za vanjsku politiku i da su poruke koje su poslane, ohrabrujuće.

"Rečeno je da se na Srbiju gleda kao na ozbiljnog partnera na Balkanu, a da je i kancelarija DFC-a (Međunarodne razvojne finansijske korporacije SAD-a) označavala kao zemlju u regionu koja ima veći značaj za američku administraciju“, navodi Kesić. On podsjeća i da se na nedavnim okruglim stolovima u Washingtonu, gdje se razgovaralo o pravcima vanjske politike Bidenove administracije, moglo čuti da neće biti naglih promjena što se tiče politike prema otvorenim pitanjima na Balkanu. 

"Istina, Amerika i dalje traži međusobno priznanje Beograda i Prištine, kao i funkcionalnu državu u BiH, ali nema plan niti ambicije da nameće bilo kakvo rješenje po oba pitanja i zato - možemo da odahnemo", poručuje Kesić, koji je skoro pune četiri godina iz Washingtona slao pogrešne signale Dodiku da će biti skinut s američke "crne liste". 

Dodikov lobista u Washingtonu kaže da ga ohrabuje svjedočenje Antonyja Blinkena u vanjskopolitičkom odboru Senata dan uoči inauguracije Bidena.

„Blinken je govorio o potrebi da nova spoljna politika bude skromna, ali odlučna i to je vrlo bitno. To nismo dosad čuli od ljudi koji predstavljaju establišment. Blinken najavljuje da su oni ipak nešto shvatili i da će imati mekši pristup. To nije loša vijest za sve ljude koji strahuju da li će biti pritisaka na njihove vlade“, zaključuje Kesić. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...