SIPA UHAPSILA JOŠ JEDNU OSOBU U TUZLI: Dovodi se u vezu s terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu...

"Osumnjičeni je predat Tužilaštvu BiH", kazao je izvor.

  • Hronika

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 0

Još jedna osoba uhapšena je u sklopu akcije koju su pripadnici SIPA-e izveli jučer u saradnji sa policijskim službenicima MUP-ova ZDK i TK u Olovu i Kladnju, prilikom koje su privedene tri osobe zbog sumnje da su počinile krivična djela neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, saznaje "Oslobođenje" iz izvora bliskih istrazi.

- Osumnjičeni je sinoć uhapšen na području Tuzle i danas je predat Tužilaštvu - kazao je izvor te istaknuo da se privedeni dovode u vezu i s terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Bugojnu u junu 2010. godine. 

Nakon petogodišnjeg sudskog postupka, podsjećamo, Haris Čaušević, optuženi za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu, u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, 2015. godine je pravosnažno osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 35 godina. Optuženi u istom predmetu Naser Palislamović oslobođen je po svim tačkama optužnice, jer nije dokazano da je planirao i počinio navedeno djelo.

U terorističkom napadu koji je izveden 27. juna 2010., teško je povrijeđena policajka Edina Hindić, a lakše povrede je zadobilo pet njihovih kolega.

Zvaničnu potvrdu ove informarmacije zasad nismo uspjeli dobiti. 

Iz SIPA-e je jučer, podsjećamo, saopćeno da su po naredbama Suda BiH pretreseni objekti i pokretne stvari, kao i osobe na četiri lokacije u Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantona te da su tom prilikom oduzeti lovačka puška s optikom, kumulativna ručna bomba, šest ručnih bombi M-75, ručni raketni bacač, municija, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, uhapšeni su predati u daljnju nadležnost Tužilaštvu BiH.

Iz ove pravosudne institucije su naveli da su u okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene informacije i dokazi da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

- Dalje aktivnosti provodit će se po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordinira akciju - naveli su iz Tužilaštva BiH uz napomenu da "u ovom trenutku, u interesu istrage, više informacija ne mogu davati".  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...