VUČIĆ NA STUBU SRAMA: Žestoke kritike iz EU na račun predsjednika Srbije zbog "igara s Kinom"

Kineske investicije u Srbiji su teme visoke politike u ovom regionu i, kao što možemo da vidimo, Vučić je spreman dati sve nužne povlastice kako bi podržao kineske investicije u srpsku tešku industriju zarad svojih geopolitičkih igara.

  • Regija

  • 22. Jan. 2021  22. Jan. 2021

  • 2

Ali, nažalost, ovo nisu investicije koje su potrebne srpskoj privredi, rekla je za beogradski "Danas" Viola von Cramon-Taubadel, poslanica grupe Zelenih u Evropskom parlamentu, povodom pisma koje su ona i još dvadesetak članova EP poslali komesaru za proširenje EU Olivéru Várhelyiju.

U navedenom dokumentu se izražava zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Kine u Srbiji te ocjenjuje da kineske investicije izazivaju velika zagađenja životne sredine.

Govoreći o kineskim ulaganjima u Srbiju, Von Cramon-Taubadel konstatuje: „Ove kompanije nisu profitabilne čak ni poslije investiranja u njih, i one su veoma štetne.“

– One ne poštuju nacionalne zakone, i umjesto da ih kazni za takva kršenja propisa, Srbija im daje porezne olakšice, što je nedopustivo. Zagađenje zraka je ozbiljan problem, koji košta života! Termoelektrana Kostolac je najzagađenija termoelektrana, čak i nakon „unapređenja“ finansiranog kineskim novcem. Evropska unija treba da se postara da Srbija slijedi pravila, koje je usvojila i potpisala srpska Vlada, zato sam, zajedno sa svojim kolegama, apelovala na gospodina Várhelyija da pokrene ovo pitanje u razgovorima sa svojim srpskim partnerima - precizira europoslanica.

Pojedini izvori "Danasa" iz diplomatskih krugova u Bruxellesu nezvanično tvrde da europoslanici nisu slučajno odabrali „tajming“ slanja pisma Várhelyiju, odnosno da je to učinjeno, između ostalog, „kako bi privoljeli Vučića pred početak nove faze međustranačkog dijaloga o unapređenju izbornih uslova u Srbiji da pristane na što veće ustupke opoziciji“.

„A postoje i načelni razlozi za stvarnu zabrinutost usljed velikog zagađenja životne sredine kineskom tehnologijom, što će pogoditi i susjedne zemlje, ali i zbog kineskog ekonomskog prodora koji niskim cijenama proizvoda ugrožava ekonomije EU“, objašnjavaju diplomate.

Strpljenje Zapada

Upitan da li je Zapad, uključujući EU, trenutno zabrinutiji zbog utjecaja Kine ili Rusije u Srbiji, izvor "Danasa" iz zapadnih diplomatskih krugova poručuje nezvanično: „Kina će uskoro po društvenom bruto proizvodu prestići SAD, a cijela Rusija ima BDP manji od američke savezne države New York. Kad je riječ o Rusiji, Zapad je svjestan dubokih historijskih veza i značaja pravoslavlja koje je povezuje sa Srbijom. Zato su strpljivi, ali će sve više zamjerati Beogradu što Srbija glasa protiv rezolucija koje osuđuju Rusiju zbog ponašanja prema Ukrajini i i odbijanja uvođenja sankcija. Tražit će brže i odlučnije usaglašavanje vanjske politike Srbije s EU.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...