NAJSMRTONOSNIJI POTRES IKADA: Tlo se zatreslo rano ujutro, u smrt je otišlo više od 800.000 ljudi, od siline podrhtavanja cijeli grad je zbrisan s lica zemlje, a onda je uslijedio novi užas

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 23. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 0

Naša današnja priča vodi nas u Kinu u 16. stoljeće, u vrijeme najsmrtonosnijeg zemljotresa koji je pogodio čovječanstvo.

Potres u Shaanxiju 1556. je najsmrtonosniji zemljotres zabilježen u modernoj ljudskoj historiji, u kojem je poginulo oko 830.000 ljudi.

Potres se dogodio 23. januara 1556. ujutro, u kineskoj provinciji Shaanxi. Više od 97 okruga u provincijama Shaanxi, Shanxi, Henan, Gansu, Hebei, Shandong, Hubei, Hunan, Jiangsu i Anhui je bilo pogođeno tom katastrofom.

Prostor u okrugu od 840 kilometara je bio uništen, a u nekim okruzima 60 posto stanovništva je poginulo.

Većina stanovništva u tom području je u to vrijeme živjela u umjetnim tzv. "Yaodong" pećinama (sastavljenim od prapora), od kojih su se mnoge urušile tokom katastrofe s velikim gubitkom života.

Potres u Shaanxiju je imao epicentar u dolini rijeke Wei u provinciji Shaanxi, u blizini gradova Huaxian, Weinan i Huayin. U Huaxianu, svaka zgrada i dom se urušio, ubivši više od polovice stanovnika grada, a broj tamošnjih žrtava procjenjuje se u desecima hiljada. Slična situacija je bila i u Weinanu i Huayinu. U nekim mjestima, pukotine duboke 20 metara otvorene su u zemlji. Razaranje i smrt je bilo svugdje, a neka mjesta koja su bila i do 500 kilometara udaljena od epicentra, bila su pogođena katastrofom. Zemljotres je, također, potaknuo odron zemlje, što je doprinijelo masovnom broju poginulih.

Potres se pojavio za vrijeme vladavine cara Jiajinga tokom dinastije Ming. Stoga se u kineskoj povijesti ovaj zemljotres često spominje i kao „Jiajingov veliki potres“.

Moderne procjene, na temelju geoloških podataka, procjenile su jačinu zemljotresa na oko 8,0 na Richterovoj skali u trenutku magnitude ili XI na Mercallijevoj skali.

Iako je to najsmrtonosniji potres (drugi najsmrtonosniji, potres u Tangshanu 1976., koji je također pogodio Kinu 400 godina kasnije, usprkos velikim štetama odnio je "samo" 250.000 života, što je za dvije trećine manje od ovog) i treća najsmrtonosnija prirodna katastrofa u povijesti, bilo je i potresa sa znatno većim magnitudama.

Nakon potresa, manja podrhtavanja tla javljala su se i nekoliko puta mjesečno narednih pola godine.

Većina pogođenih gradova izvjestilo je da su se gradski zidovi urušili, gotovo sve kuće raspale a rijetki ljudi preživjeli. Tek naselja i gradovi udaljeni više od 800 km od epicentra bili su izvan dosega katastrofe i nisu imali štete.

U Huaxianu, gradski zidovi, hramovi, uredi i kuće su uništene, nijedan zid nije ostao čitav. Tlo je potonulo. Voda je izlazila na površinu i formirala kanale. Oko 60 % stanovnika je poginulo.U gradu, tlo je potonulo više od tri metra, izvijestili su kroničari toga vremena.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...