DODIKOV SKANDAL ODJEKNUO U HRVATSKOJ: Šovinistički ispad vrijeđanja članice Izborne komisije, samo zato što je udana za Bošnjaka…

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik direktno je vrijeđao srpske članove tog tijela nazvavši ih "fukarama". Uz to je tvrdio kako Bjelica-Prutina odluke donosi na temelju činjenice da je udana za Bošnjaka, piše Hina.

  • Regija

  • 23. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 1

Ambasade utjecajnih zapadnih zemalja te Misija OSCE-a i Ured visokog predstavnika (OHR) u petak su oštro kritizirali predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovih napada na Centralnu izbornu komisiju te zemlje te šovinističkog vrijeđanja jedne od članica ovog tijela, piše Hina.

U zajedničkom saopćenju Misija OSCE-a, OHR i ambasade SAD-a, Velike Britanije i Švedske "najoštrije osuđuju" napad člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu.

Ovo reagiranje uslijedilo je nakon što je Dodik u četvrtak ljutito reagirao na odluku CIK-a da poništi rezultate lokalnih izbora u Srebrenici i Doboju, a pritom je direktno vrijeđao srpske članove tog tijela nazvavši ih "fukarama". Uz to je tvrdio kako Bjelica-Prutina odluke donosi na temelju činjenice da je udana za Bošnjaka, javljaju hrvatski mediji.

- Gospođa koja predstavlja srpski narod je udana ili je bila udana za Bošnjaka u Sarajevu, muslimana. Netko će reći šta to ima veze, ma nemojte. Nema veze? Ma nemojte. To pokazuje koliko je sve namješteno - kazao je Dodik na pres-konferenciji.

Prije toga je kazao kako su Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba, još jedan član CIK-a, "srpske fukare".

- U Srebrenici su poništili srpska biračka mjesta, a potvrdili bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite - izjavio je Dodik.

Nakon toga mu je upućeno upozorenje kako su ovakvi napadi na članove neovisne institucije neprihvatljivi te kako takvo ponašanje ovlašena tijela u BiH, odnosno tužilaštva, svakako moraju ispitati "što je prije moguće".

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar ranije je tokom dana najavio kako će prijaviti Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovog istupa i govora mržnje.

 - Visoki dužnosnici imaju dodatnu obvezu suzdržati se od malicioznih i uvredljivih izjava zbog svog statusa u društvu i ozbiljnih posljedica koje mogu biti prouzročene takvom retorikom. Nezadovoljstvo institucionalnim odlukama treba rješavati putem institucionalnih pravnih lijekova umjesto putem prijetećih izjava i osobnih napada - stoji u izjavi Misije OSCE-a, OHR-a te zapadnih ambasada u BiH.

Oni su, također, potvrdili podršku CIK-u i naporima da se izborni proces u BiH poboljša u skladu sa međunarodnim standardima, zaključuje Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...