KO JE SAMIR CERIĆ, NOVI PREDSJEDNIK "ŽELJE": Englezi su o Ceriću pisali kao problematičnom mešetaru koji se lažno predstavljao i promovirao!

Naime, britanska umjetnica Charlie Tuesday Gates na svom blogu prije sedam godina posvetila je opširan tekst upravo Ceriću, predstavljajući ga kao mešetara unutar svijeta mode i umjetnosti.

  • Mini market

  • 23. Jan. 2021  23. Jan. 2021

  • 1

Danas je održana Skupština Fudbalskog kluba Željezničar na kojem je imenovan Samir Cerić za novog predsjednika kluba.

Kako je obaviještena javnost, Cerić je biznismen iz Londona koji je nedavno poslao prezentaciju klubu u kojoj je predstavio strategiju razvoja i podizanja FK Željezničar na bitno mjesto u okvirima evropskog i svjetskog nogometa.

On je obećao da će, ukoliko postane predsjednik kluba, dovesti sa sobom investitore koji će u veoma kratkom roku vratiti sve dugove, a do 2030. godine Željo bi igrao grupnu fazu Lige prvaka.

Uz Cerića, u Upravni odbor kluba su imenovana i dva člana koja je on predložio - Sam X. Li i Dino Husak Osmanović. Jasmin Badžak je ostao potpredsjednik Upravnog odbora kluba.

Avazov „Sport“ za Cerića istiće da je poduzetnik iz BiH koji tridesetak godina živi i radi u Londonu.

No, ako dublje istražujemo, doći ćemo do drugačijih podataka. Naime, britanska umjetnica Charlie Tuesday Gates na svom blogu prije sedam godina posvetila je opširan tekst upravo Ceriću, predstavljajući ga kao mešetara unutar svijeta mode i umjetnosti.

„Postoji čovjek po imenu Samir Cerić u galeriji zvanoj Debut Contemporary u Westborne Glove (zapadni dio Londona) koji maltretira, manipulira i laže hiljadama mladih, naivnih i neiskusnih umjetnika, igrajući na očajni želju da uspiju u svijetu umjetnosti“ počinje svoj blog Gates.

Zatim Gates tvrdi da se uspjeh postiže teškim radom i željomm i da se ne mora uplatiti 400 funti mjesečno za mentorsku šemu čovjeka koji nema iskustva u umjetnosti, aludirajući na Cerićeve „umjetničke radionice“ u galeriji Debut Contemporary.

Blog Charlie Tuesday Gates o Samiru Ceriću (Foto: Screenshot)

Zapanjujuće je, piše Gates, da je Cerić izglasan u 100 najutjecajnijih ljudi u kategoriji umjetnosti i dizajna (Hospital Club’s 100 most influential people in the Art and Design category – u okviru lista Guardian). Gates se zatim pozabavila pozadinom „dobitnika“ navodeći da se radi o samostiliziranom preduzetniku sa brojim propalim poslovima i bez ikakvih kvalifikacija za umjetnost.

„Bila sam iznenađena da je nominiran, a kamoli da je osvojio tako prestižnu nagradu, s obzirom da je cijelu karijeru izgradio na fabrikacijama. U njegovom CV-u stoji da je u 29-oj godini bio direktor međunarodnog avio-prevoznika pod imenom „Bosna Air“, sa adresom u centralnom Londonu. Bez aviona, bez letova. U suštini, bio je samo putnički agent. Još jedna od njegovih objavljenih postignuća je da je bio izabran u odbor British Councila. Čak su na njegovoj stranici navedene obaveze i odgovornosti. Ali sve je to bila laž. Nakon što je British Council obaviješten, sadržaj sa stranice Debut Contemporaryja je izbrisan, kao i svi linkovi povezani sa British Councilom.

Nažalost, konstatuje u svom blogu umjetnica Gates, zbog lijenog novinarstva i njegove nevjerovatne sposobnosti da učutka kritičare, njegovi mitovi (Cerićevi, op. SB) su otišli daleko.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...