SLAVNI ZAVODNIK STAŠA KOŠARAC: "Šarović je kriv što nam je Evropska energetska zajednica uvela sankcije!"

Evropska energetska zajednica nedavno je uvela sankcije BiH zbog propusta u poštivanju Drugog i Trećeg energetskog paketa. Najspornija pitanja su zakon o regulatoru električne energije i plina te donošenje odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata.

  • Mini market

  • 23. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 1

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Staša Košarac, smatra da je to posljedica neadekvatne politike bivšeg ministra Mirka Šarovića i jedne od loših politika tadašnjeg Vijeća ministara, jer BiH nije primijenila neophodne obaveze iz energetskih paketa.

Iz Drugog energetskog paketa ostala je obaveza da BiH donese odluku o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata. Taj proces je u potpunom zastoju, jer nisam zatekao ni nacrt te odluke, kaže Košarac. Ističe da je formirana radna grupa koja radi isključivo na stavovima koje imaju nadležna entitetska tijela i na stanovištu da se moraju primjenjivati standardi iz 2018. godine ili najnoviji, a ne kako je to sada iz 2008. godine.

- Iz tog konteksta radna grupa je pripremila draft verziju odluke o kvalitetu nafte i naftnih tečnih derivata koju ćemo shodno nomenklaturi i nekim drugim propisima u samom MSTEO u narednih 15 dana izanalizirati i onda ponuditi i Vijeću ministara, ali uz prethodnu saglasnost entitetskih institucija - naveo je Košarac.

Naglašavajući da je u ovom slučaju veoma važno da entiteti sačuvaju svoje nadležnosti i da je apsolutno neprihvatljiv bilo kakav prenos na bh nivo, i Košarac potvrđuje da je problem u Federaciji koja je odstupila od dogovora i obaveza prema energetskoj zajednici.

- Problem ponovo stoji u Federaciji koja se vrlo jasno izrazila i za njih je to neprihvatljivo. Oni žele poseban zakon o gasu što je za Republiku Srpsku neprihvatljivo što je na kraju krajeva i za politiku kabineta ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa neprihvatljivo i u tom kontekstu problem stoji trenutno u Federaciji BiH u tome što oni ne daju saglasnost na ovaj zakon - kaže Košarac.

Ukoliko Federacija uskoro ne bude dala saglasnost na ranije dogovoreni zakon o regulatoru električne energije i gasa, Košarac najavljuje mogućnost da se on ipak uputi u proceduru, ali i dodaje da se i na ovom pitanju ogleda loša politika prošlog saziva Vijeća ministara i da je neobjašnjivo da su iz kabineta Mirka Šarovića izašla dva sadržaja jednog istog zakona.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...