ANALIZA SLOBODANA VASKOVIĆA: Zašto Dodik, Izetbegović i Čović dižu nacionalne tenzije?

Tri Feudalca ponovo na zajedničkom zadatku pokušaja spasavanja samih sebe: Izetbegovićeva podrška Dodiku uvijek je bila neupitna, kao i Čoviću, trećem članu Tima.

  • Društvo

  • 23. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 0

Piše: Slobodan Vasković

1.

Bakir Izetbegović nije glasač SNSD-a, ali je, bez sumnje, veliki simpatizer retrogradne politike Milorada Dodika; Jedan od najvećih i to iz Ličnih Interesa.

2.

I nije to dokazao samo izjavom datom u Dnevniku D Federalne televizije, već bezbroj puta prije toga, a nastaviće dokazivati i u vremenu koje je pred nama. 

Za vjerovati je ne još dugo.

3.

Dodikova nakazna politika, koju sprovodi preko funkcionera SNSD-a, ali ne i birača te stranke, izvanredan je motivacioni faktor za istu takvu politiku SDA, koju vodi Izetbegović i funkcioneri SDA koji su mu ostali lojalni (ali ne i njihovi birači), što izaziva istovjetnu politiku HDZ-a Dragana Čovića i zvaničnika te stranke (ali ne i njenih birača).

4.

Dodik je u ogromnim problemima, i na unutrašnjem i vanjskom političkom planu, a Izetbegović u gigantskim problemima na unutarstranačkom nivou, koje ne smije ni da pokuša početi rješavati, jer bi, u slučaju stvarnog sučeljavanja sa turbulencijama unutar partije, on lično mogao postati/postao kolateral epiloga.

Što će mu se, svakako, desiti. Razvlačio/Ne razvlačio!

5. 

-Kako se ne bi suočio direktno sa Denisom Zvizdićem koji ga drži u matnoj poziciji (Ako Zvizdić napusti stranku, SDA će se dramatično poparati; Ako izetbegović pređe, bez konkretne reakcije, preko Zvizdićevog ultimatuma da mora skloniti iz politike svoju suprugu Sebiju, biće sam poparan; Ako prihvati Zvizdićev ulitmatum od njega neće ostati kamen na kamen…); 

-Kako bi izbjegao dalje sudare sa Aljošom Čamparom (Zvizdićevim prvim rođakom) koji je odlično odigrao unutarpartijsku šahovsku partiju dovodeći Izetbegovića u situaciju da ga Zvizdić može matirati kad hoće; 

-Kako bi pobjegao od činjenice da je jedini kandidat SDA koji nije izgubio na lokalnim izborima u Sarajevu - Semir Efendić (opština Novi Grad), Zvizdićev i Čamparin saborac protiv porodičnog upravljanja SDA, Izetbegović je pribjegao Dodikovim metodama - lažnom poistovjećivanju Srba kao naroda sa Dodikom i njegovom retrogradnom politikom, kako bi, primarno, prikrio svoje unutarstranačke probleme i dao priliku Dodiku da reaguje, teško vrijeđajući Bošnjake (što je dotični i učinio), i dodatno mu u tome pomogne.

Drugi Izetbegovićev cilj je bio da Bošnjake poistovjeti sa samim sobom i sopstvenom nazadnom politikom, u čemu nije uspio, jer je to neistina i u načelu i u detalju.

Najbolje su to potvrdili lokalni izbori, kako za Dodika, tako i za Izetbegovića. 

Naravno da će se u cijelu ovu lakoprepoznatljivu i višedecenijsku pokvarenu  igru emocijama naroda koju igraju Tri Feudalca u pogodnom trenutku uključiti i Dragan Čović.

6.

Na Izetbegovićevu žalost, nakon njegove jadne izjave, ostaje notorna činjenica da su, već jako jako dugo, Tri Najlošija čovjeka u BiH upravo Tri Feudalca: Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović (možete redati kojim god hoćete redom).

7. 

Izetbegovićeva svjesno podla izjava neće ga spasiti daljih turbulencija unutar SDA; Pokrila ih je za jedan dan, ali i dalje ostaje u matnoj situaciji u kojoj ga drže Čampara, Zvizdić, Efendić, iza kojih stoji Hasan Čengić koji lagano, bez žurbe, politički davi lidera najjače bošnjačke partije.

Čengić ima vremena napretek, za razliku od Izetbegovića; Čengić nikom ništa nije dužan, ali su mnogi politički prvaci Bošnjaka dužni Čengiću; Čengić želi da vlada sa SDA i Izetbegović, kako stvari stoje, nema nikakve ni strategije ni taktike kako da se odbrani u sopstvenom dnevnom boravku; U kojem je ogroman broj problema koje je sam izazvao privatizacijom stranke, rukovođenjem njome iz dnevnog boravka, a ne iz i preko njenih organa.

8. 

Rukovođenje mu je bilo toliko “uspješno” da je sve probleme lično dovezao u sopstveni boravak, a SDA se uvija, pored nabrojanog, i pod teškim, svakodnevnim, udarima NIP-a, (koji sve više jača, preuzimajući glasače SDA) i njenog čelnika Dine Konakovića, nekadašnje uzdanice Izetbegovića.

Lista Izetbegovićevih problema ne završava sa Konakovićem; Nabrojao sam tek one najkrupnije, najvidljivije, dok, iz dana u dan, raste broj čampara, zvizdića, efendića, konakovića u svim dijelovima BiH/FBiH. 

9. 

Za to vrijeme, Izetbegovićevi “pikovi”, koji bi trebalo da ga brane, zabavljeni su sami sobom i pravosudnim procesima u kojima su se našli - Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, će morati da se brani od “priključenja” na respiratore “Srebrene Maline” koji ne rade, Osman Mehmedagić Osmica, šef OSA, od velikog broja optužbi koje svakodnevno stižu na njegov račun… 

Izetbegovićev kraj na političkoj sceni nazire se kao i Dodikov; Logično je da sa njima padne i Čović.

10.   

Izetbegović će ostati upamćen kao lider SDA koja je pod njegovim vođstvom izgubila sve gradove na teritoriji Federacije BiH, ali i po tome što je uvijek između stvaranja Funkcionalne BiH i pokušaja nametanja sopstvene Dominacije u BiH, birao ovo drugo i na taj način se, bez ostatka, pridruživao po BiH razarajućim politikama Dodika i Čovića, hraneći ih sopstvenim nerealnim, necivilizacijskim, antidržavnim projektom; Što nikako ne znači da se zbog toga može izvući zaključak kakav je izvukao Izetbegović: “Kažu da nema loših naroda, a da postoje samo loša rukovodstva. Nisam siguran”!

Ali se, itekako, može zaključiti da je Izetbegović, kao i Dodik i Čović, kardinalno loš rukovodilac koji, ponovo naglašavam, pokušavaju cijele narode poistovjetiti sa samima sobom samo iz jednog razloga: Da bi opstali, sačuvali moć i lične interese, kao i klijentelističke i kleptokratske mreže uz čiju pomoć se održavaju. 

U čemu neće uspjeti. U to sam siguran! 

11. 

Izetbegović će ostati upamćen i kao Spodoba koja je državu doživljavala kao sopstveni dnevni boravak, što svjedoči o njegovoj nesposobnosti da uopšte razumije šta je to država, način na koji funkcioniše, puteve kojima se do funkcionalnih, operativnih, snažnih institucija dolazi; Potrebu da te institucije budu u službi građana, a ne Tri Feudalca i njihovih klijentelističkih i kleptokratskih mreža. Koje čine pojedinci, koje su oni lično odabrali, a ne narodi.

12.

Izetbegović nikako da prihvati da je njegova igra u timu Tri Fedualca postala nepodnošljiva i po visoke funkcionere njegove stranke, ali i po birače SDA, kao što je i Dodikovo divljanje sve nepodnošljivije za birače SNSD-a, a pitanje trenutka je kada će svoju nepodnošljivost Čovićevom politikom iskazati glasači HDZ-a. 

13.

Uzalud su njegove uvrede; Ne rješavaju nijedan od njegovih problema, što ne znači da će on, nakon svega, uopšte išta razumjeti, već će, kako stvari stoje, nastaviti vjerovati da je Džo Bajden izabran za predsjednika SAD-a da bi riješio krš u njegovom dnevnom boravku, a ne da bi SAD i Amerikance vratio jedne drugima, a potom pokušao popraviti sve ono što je njegov prethodnik nemilosrdno zgazio, (čega je toliko da bi se moglo nabrajati godinama); I da će, uporedo sa tim poslom, rješavati sa saveznicima, probleme u BiH; A Izetbegović je dio tih problema, nikako nije dio rješenja i ne može izbjeći Veliko Spremanje. 

Nebitno je koji je po redu, bitno je da je u redu i to veoma visoko.

14.

Ono što Izetbegović i dalje ne razumije ili, zbog panike u kojoj se nalazi zbog strašnih unutarstranačkih udara, pokušava sam od sebe sakriti, jeste da, dan za danom, Zvizdić, Čampara, Efendić, Konaković, Brojni Drugi postaju sve jači, a on sve izolovaniji i slabiji. 

Nikakva saopštenja od kamilice koje, kao na traci, izbacuje Predsjedništvo SDA, po Izetbegovićevom diktatu, to ne mogu prikriti; Posebno ne riješiti.

Izjava Bakira Izetbegovića 

Komentarišući politiku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika. Izetbegović je rekao: “Ja mislim da on želi biti upamćen kao neko ko je to sačuvao na toplom režimu, ako jednog dana se omoguće neka konstalacija nova, da bude upamćen kao neko ko je sačuvao duh toga. Svjestan je da to ne može uraditi”. 

"Kažu da nema loših naroda, a da postoje samo loša rukovodstva. Nisam siguran. Jer on se (op. a. Dodik) dodvorava jednom velikom broju ljudi koji želi balkansku politiku, koji želi sirovu politiku", konstatovao je. 

Potom je voditeljica Izetbegovića pitala da li govori o lošem narodu.

"Pa pazite, glasači koji ga drže žele njegovo bahato ponašanje", odgovorio je.

Reagovao je na komentar voditeljice da su to, kako je rekla, teške riječi.

"Pa neka su. On je meni rekao: 'Ja sam pričao ovu vašu priču - ekonomija, ali ne reaguju na to. Kada sam rekao tvrde izjave, svi su skočili'. Onda je znao šta će dalje. Dakle, itekako su vezani lider i oni koji ga podržavaju. Dok ga god podržavaju u ovome što radi, vodit će ih u pogrešnom smjeru. Oni ohrabruju, treba da se promjene. U RS-u se treba stvoriti kritična masa koja želi normalne odnose, koja neće htjeti sreću u tuđoj nesreći", poručio je Izetbegović.

http://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...