KO TEBE HLJEBOM, TI NJEGA KAMENOM: Komšić podržao Baraliju, Baralija podržala uvrede na račun Komšića

Buru reakcija na društvenim mrežama proteklih dana izazvala je izjava vijećnice Naše stranke u novoizabranom Gradskom vijeću Grada Mostara Boške Ćavar.

  • Mini market

  • 24. Jan. 2021  24. Jan. 2021

  • 6

Naime, u intervju za portal pod kontrolom HDZ-a Boška Ćavar je govoreći uz priličan animozitet prema članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, između ostalog izjavila da je duboko potreslo što je neko naziva "komšićkom", te da je Komšić nanio mnogo zla Hrvatima ali i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ovakva izjava Boške Ćavar naišla je na brojna negodovanja ali ne i na osude iz Naše stranke.

Da stvar bude zanimljivija, upravo je Komšić, po završetku izbora u Mostaru u izjavama za medije kazao kako on ne bi imao ništa protiv da Irma Baralija iz Naše stranke bude gradonačelnica Mostara, ukoliko je moguće postići dogovor između Koalicije za Mostar i Bh.bloka o tome da Baralija bude zajednički kandidat za mjesto gradonačelnika Mostara

Realno gledajući radilo se o prilično neobičajnom potezu Komšića, s obzirom da je Komšićeva Demokratska fronta na izborima u Mostaru nastupila u okviru Koalicije za Mostar, dok je Baralija u Gradsko vijeće izabrana ispred Bh. bloka.

Irma Baralija do sada se u javnosti nije očitovala o Komšićevoj podršci. Međutim, posljednji istup njene stranačke kolegice Boške Ćavar, u nekoliko govori o tome u kojoj mjeri Baralija računa ili cijeni Komšićevu podršku.

Naime iz niza komentara na društvenim mrežama, vezanih za izjave Boške Ćavar, na twitreru se izdvaja podrška Irme Baralije uvredama na račun Željka Komšića, koje u pravilu stižu od članova ili simpatizera Naše stranke.

S tim u vezi nameće se posve neobičan ali istinit zaključak. Naime, Komšić je podržao Baraliju kao kandidatkinju za gradonačelnicu Mostara, a Baralija je s druge strane podržala uvrede na račun Komšića. Iz oba poteza očito izvire izvjesna doza naivnosti. Komšićeva vjera u to da podrška Baraliji kod Naše stranke može osvijestiti ono što u politici naziva "višim interesom", i sa druge strane naivnost Baralije koja očito gaji uvjerenje po kojem je mržnja i nesviđanje iznad svakog političkog pragmatizma.

Ujedno takva situacija možda i najbolje opisuje stanje na lijevo građanskoj sceni. Ulazud Komšić pokušava vući razumne poteze, mržnja prema njemu na dijelu tog političkog spektra, uistinu je jednaka, ako i ne i veća od mržnje koju prema njemu ispoljavaju zagrižene pristalice Dragana Čovića. (SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...