DO ZADNJIH DANA JE SVIRAO: Preminuo čuveni muzičar, radio je s legendarnim Arsenom Dedićem, Ivom Robićem, Boškom Petrovićem...

Cijenjeni hrvatski džez basist i kontrabasist, nekadašnji član Džez orkestra Hrvatske radio-televizije (HRT) Mladen Baraković Lima umro je u 71. godini života, izvijestio je u nedjelju HRT.

  • Hronika

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 0

Mladen Baraković rođen je 1950. u Zagrebu, gdje je završio gimnaziju i Muzičku školu "Vatroslav Lisinski". Muzikom se počeo baviti sredinom šezdesetih kao rok muzičar.

Zatim je radio s Dražen Boić kvintetom, pratio Ivu Robića, Gabi Novak i ostale pjevače onoga vremena. Sa Stjepan Mihaljinec kvartetom pratio je Arsena Dedića. Radio je i kao studijski muzičar u tadašnjem "Jugotonu". Posvetio se potom džez muzici i, pored bas-gitare, počinje svirati i kontrabas.

  

Brojni su sastavi s kojima je sarađivao kao što su Matija Dedić trio, Damir Dičić trio, Denis Razumović kvartet, Cute kvartet, Hot Club Zagreb.

Višestruki je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije (HGU) za najboljeg kontrabasistu, a do zadnjih dana bio je aktivan na polju džez muzike.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...