KOŠARAC OPLEO PO ŠAROVIĆU: “Nije tačno da je BiH izgubila tržište Turske, ali je tačno da je Mirko favorizovao firme iz Federacije BiH… ON JE REDOVNI GUBITNIK"

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Staša Košarac izjavio je da su proteklih godinu dana rada ovog ministarstva obilježili napori da se, u uslovima pandemije koronavirusa, zaštiti domaća privreda i očuvaju izvozne aktivnosti.

  • Mini market

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 1

On je dodao da se radilo i da se isprave brojne greške i nepravilnosti koje je u svom radu počinio bivši ministar Mirko Šarović.

– Biće potrebno uložiti i dodatne napore kako bi ovo ministarstvo nastavilo da funkcioniše u skladu s ustavnim i zakonskim nadležnostima, budući da je bivši ministar Šarović često izlazio i iz jednog i iz drugog okvira, zloupotrebljavajući poziciju ministra i zamjenika predsjedavajućeg Savjeta ministara s ciljem ostvarivanja političke, stranačke i lične koristi – upozorio je Košarac komentarišući kritike koje je na njegov račun uputio predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Košarac je u izjavi za Srnu naglasio da nije tačno da je BiH izgubila tržište Turske za izvoz mesa, ali je tačno da je Šarović favorizovao firme iz Federacije BiH s obzirom na to da nijedna firma iz Republike Srpske nije bila uključena u taj posao, što danas nije slučaj.

– Nije tačno da Evropska unija na bilo koji način dovodi u pitanje izvoz pilećeg mesa i jaja iz BiH, ali je tačno da je Šarović, kao najbolji Bakirov ministar, ponovo prednost davao firmama iz Federacije BiH, što danas, takođe, nije slučaj, budući da se ovim poslom veoma uspješno bavi preduzeće ‘Perutnina Ptuj’ iz Srpca. Kad je riječ o izvozu voća u Rusiju, nema nikakvih sankcija, za razliku od perioda kada je Šarović bio ministar i kada je izvoz u Rusiju bio prekinut radi ilegalnog uvoza jabuka iz Poljske – rekao je Košarac.

On je poručio Šaroviću da problem donošenja odluke o kvalitetu nafte i tečnih naftnih derivata traje punih deset godina, od kojih je Šarović najmanje sedam godina bio na čelu Ministarstva.

– Šarović se osvrće na sankcije Energetske zajednice, a zaboravlja da kaže da su one bile uvedene i 2017. godine, kada je on bio ministar. Takođe, ne spominje nevjerovatnu činjenicu da je kao ministar na različite adrese poslao dva različita teksta Zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa. Koga je on tu pokušao da prevari – međunarodne zvaničnike, Republiku Srpsku ili samog sebe? Samo Šarović zna odgovor na to pitanje – poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović je u svom radu pokazivao ogromnu dozu političke samovolje i bahatosti pokušavajući da od Vijeća ministara napravi vladu i odbacujući uspostavljanje saradnje s entitetskim ministarstvima, pogotovo sa ministarstvima u Vladi Republike Srpske koja imaju ustavnu nadležnost u oblastima koje pokriva Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose.

– Ovo se posebno odnosi na slučaj “Trgovska gora”. Sramotno je da se Šarović apsolutno nije bavio tim slučajem niti je na bilo koji način pokušao da pruži podršku ministru za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenki Golić, koja je godinama ulagala napore da zaustavi i spriječi izgradnju odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori – ukazao je Košarac.

On je dodao da se Šarovićeva samovolja ogledala i u činjenici da je radio bez Kolegija Ministarstva i bez pomoćnika ministra.

– U Ministarstvu nije postojala kontrola fiktivnih putnih naloga koje je Šarovićev kabinet izdavao, niti je postojala kontrola Šarovićevih naloga ambasadorima da neovlašteno i mimo odluka Savjeta ministara i Predsjedništva BiH zaključuju određene, često štetne međunarodne ugovore. Posebna su priča Šarovićevi zahtjevi prema organizatorima sajmova, o čemu bi oni sami mogli javno da govore – naglasio je Košarac.

On je dodao da su građani Republike Srpske na posljednjim opštim izborima veoma jasno rekli šta misle o Mirku Šaroviću, njegovoj politici i radu na ministarskoj poziciji.

– Kao nosilac liste, Šarović nije uspio da osvoji ni 25.000 glasova, ali se, bez obzira na to, još godinu dana grčevito držao za ministarsku fotelju, koja mu je očigledno nanijela političku štetu, ali je donosila neku drugu korist. Šarović je političar bez politike i redovni gubitnik izbora, jer mu građani Istočnog Sarajeva i Republike Srpske nikada neće zaboraviti ni period kada je kao gradonačelnik Istočnog Sarajeva imao ogromnu ulogu u uništavanju privrede cijele Sarajevsko-romanijske regije – zaključio je Košarac.

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...