SUKOB U BLAŽUJU, KAP KOJA JE PRELILA ČAŠU: Skupština KS o migrantskoj krizi

Dolaze komesar, načelnici, predstavnici IOM-a...

  • Vijesti

  • 25. Jan. 2021  25. Jan. 2021

  • 6

Članovi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo dogovorili su danas da se hitna sjednica ovog kantonalnog zakonodavnog tijela posvećena migrantskoj krizi u Kantonu Sarajevo održi u četvrtak, 28. januara ove godine.

Prijedlog za održavanje ove sjednice dao je i obrazložio zastupnik Zvonko Marić. Sjednica će se održati u online formatu.

Na sjednici Kolegija zaključeno je i da ovom skupštinskom zasjedanju prisustvuju, pored ministra unutrašnjih poslova Admira Katice i policijskog komesara MUP-a KS Nusreta Selimovića, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima te Međunarodne organizacije za migracije (IOM), kao i načelnici općina Ilidža i Hadžići Nermin Muzur i Hamdo Ejubović.

Najavljeno je da će za ovu sjednicu predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Službe za poslove sa strancima te Međunarodne organizacije za migracije (IOM) dostaviti i informacije o svojim poduzetim aktivnostima.

Podsjećamo, prošle sedmice došlo je do sukoba u migrantskom centru Blažuj, gdje je smješteno oko 3.000 migranata. Veliki broj pripadnika MUP-a KS morao je primijeniti i hemijska sredstva kako bi zaustavio napad migranata. Migranti su kamenicama i prevrtanjem uništili 20 policijskih i šest drugih automobila.

Dva policajca su povrijeđena, a epilog je prebacivanje šest migranata u Imigracioni centar i protjerivanje iz BiH. U akciji koja je uslijedila 23. januara, kada je prekontrolisano 3.000 migranata u Blažuju, 17 ih je predato u nadležnost Službe za poslove sa strancima. Tokom pretresa pronađeni su ili odbačeni predmeti pogodni za nanošenje tejelsnih povreda (drvene i metalne poluge, odvijači, makaze, skalpeli, kuhinjski noževi).

(NAP) 

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...