POTVRĐENA OPTUŽNICA: Banjalučki doktor Darko Golić napastvovao pacijenta!

Vještačenjem u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske utvrđeno je da je DNK Darka Golića pronađen na više uzoraka, i to na pacijentu M. Đ., zatim na posteljini oštećenog, njegovim naočarama, kao i na pelenama za presvlačenje odraslih, piše banjalučki portal "Srpskainfo".

  • Hronika

  • 25. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 2

To se navodi u dokumentaciji koja je priložena uz optužnicu protiv poznatog banjalučkog doktora.

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv Golića, koji se tereti za polno uznemiravanje.

Izvor iz banjalučkog tužilaštva otkrio je da su rezultati istrage potvrdili postojanje osnovane sumnje da je doktor Golić počinio krivično djelo izvršeno nad pacijentom M.Đ, koji je u UKC Republike Srpske ležao nakon teške saobraćajne nesreće.

Branio se šutnjom

Banjalučko tužilaštvo navodi da na osnovu svih prikupljenih dokaza proizlazi da je 19. januara 2020, u vremenskom periodu od 19 do 22 sata, osumnjičeni doktor Golić, kao načelnik Klinike za anesteziologiju, reumatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola UKC RS u Banjaluci i kao ordinirajući doktor pacijenta M.Đ, u cilju zadovoljavanja polnih strasti ljubio oštećenog u predjelu lica, u čemu je zatečen od strane medicinskog osoblja – medicinskih sestara i brata Klinike.

U potvrđenoj optužnici navodi se da je pacijent u vrijeme polnog zlostavljanja bio bez svijesti i vezan za krevet.

Golić se, kako konstatuje tužilaštvo, tokom istrage branio ćutanjem i nije želio iznositi svoju odbranu. Naveo je da se nalazi u stanju šoka, jer je smatrao da je, nakon 52 dana koje je proveo u liječenju oštećenog, spasao jedan mladi život svojim stručnim umijećem. Tada osumnjičeni doktor smatrao je da je neosnovano lišen slobode, te da su zbog svega ugroženi životi njegove porodice i njega lično, kao i Golićeva karijera.

Svjedoci

Međutim, ovakva izjava doktora Golića je opovrgnuta iskazima 16 svjedoka zaposlenih na Klinici za anesteziologiju, reumatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju bola UKC RS u Banjaluci. Oni su ispričali detalje kritičnog događaja, navodeći da su prilikom ulaska u sobu u kojoj je bio smješten pacijent M.Đ. zatekli doktora Golića nagnutog nad licem pacijenta kako ga ljubi.

Pacijent M.Đ. je u svojoj izjavi tokom istrage naveo da se uopšte ne sjeća toka događaja.

S druge strane, supruga pacijenta M.Đ. izjavila je da je bila prisutna u prostorijama Klinike kada je došao doktor Golić i poljubio u obraz oštećenog.

Supruga pacijenta izjavila je istražiocima da ju je takav potez doktora Golića iznenadio. Takođe je navela da je prilikom ulaska u prostoriju njen suprug bio vidno uznemiren.

Supruga je o svemu obavijestila nadležne u UKC RS i inspektore MUP RS.

Tužilaštvo će tako u cilju dokazivanja krivice saslušati veći broj svjedoka, mahom medicinskih radnika iz UKC RS.

Prema jednom od svjedočenja, medicinska sestra je do detalja opisala šta je doktor Golić radio pacijentu.

– Pacijent se nalazio u izolovanoj „šok sobi“, a kada smo ušli unutra vidjeli smo da ga doktor Darko Golić drži za glavu i ljubi u usta. Golić nas je samo pogledao i nastavio, a mi smo izašli napolje – ispričala je istražiocima medicinska sestra.

Jevto Janković, advokat Darka Golića, izjavio je za Srpskainfo da se  radi o „nemogućem slučaju“.

– To vidi onaj ko pročita optužnicu, jer ovaj čovjek (oštećeni op.a.) ništa ne zna i sve će zavisiti od vještaka, ali od stručnog vještaka, ne naručenog vještaka, kao što je slučaj u našem pravosudnom sistemu, koji je dno dna – naveo je Janković.

Dodaje kako su se i među ljekarima pojavili lešinari.

– Zbog toga, po zakonu moram uložiti prethodni prigovor na optužnicu. Nadam se da će se prigovor uvažiti i da će optužnica vratiti tužiocu da je uredi na zakonski način. Nažalost, nastupiće velike posljedice, a sada su na sceni tužioci i sudije bez zakletve i stida – oštar je Janković.

“Politički montiran proces”

Komentarišući optužnicu, izjavio je da se radi o ekspresno brzoj optužnici. Podsjetio je da je optužnica napisana 4. januara ove godine, a potvrđena je sedam dana kasnije.

– Pojednostavljeno rečeno, optužnica je potvrđena brzinom svjetlosti i ovdje se radi o politički montiranom procesu – izjavio je advokat Janković.

Optužnicom je, kako navodi banjalučki advokat, predloženo saslušanje 18 svjedoka.

– Iz tih razloga optužnica je kontradiktorna samoj sebi. Što se tiče dokaza, ja sam se bavio kriminalistikom i sad mi je jasno da se sve može namjestiti, a pogotovo u našem trulom pravosudnom sistemu, kojem nema lijeka. Ovo je opasna optužnica, ukoliko ne bude sadržavala detaljnije dokaze, nego se sve bude svodilo šta je i ko rekao. Oni koji malo znaju o pravu znaju da su svjedoci nepouzdan način dokazivanja, jer oni pričaju ono što im se naredi ili ono za što imaju trenutni interes – istakao je advokat doktora Golića.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...