JEZIVA NESREĆA JUGOSLAVIJU JE ZAVILA U CRNO: Misteriozni pad aviona iznad Čehoslovačke obavijen je velom tajne, nikome nije jasno kako je preživjela jedna stjuardesa, ali ni zašto su sve slagali…

„Slobodna Bosna“ donosi novu priču iz historije.

  • Jeste li znali

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Danas, na godišnjicu nezapamćene tragedije koja je u crno zavila bivšu Jugoslaviju, donosimo intrigantnu priču o padu aviona JAT-a iznad Čehoslovačke.

Jedna od najmisterioznijih avionskih nesreća dogodila se prije 49 godina, kada je avion na letu Kopenhagen - Zagreb neobjašnjivo pao s neba. Nesreću je preživjela samo stjuardesa iz Srbije Vesna Vulović.

Pad JAT-ovog aviona službeno nikad nije objašnjen, ali teorija nije nedostajalo, od one da su krivi Česi, jer su avion oborili raketom, do one da je u avion bila unesena bomba.

Čehoslovački scenarij je odbačen kao čista laž, jer se tvrdilo da je avion oboren na svega nekoliko stotina metara visine, što je potpuno nelogično s obzirom na to da je iznad te zemlje avion letio na visini od najmanje 10.000 metara.

Teorija o bombi službeno nikad nije potvrđena ili dokazana, ali ostaje činjenica da se u to vrijeme u avion moglo ući bez posebne kontrole.

Tog sudbonosnog 26. januara 1972. godine Vesna Vulović postala je jedina žena koja je preživjela nemoguće i tako ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao osoba koja je preživjela pad sa 10 kilometara bez padobrana.

Tada tek 22-godišnja djevojka uspjela je preživjeti silovit udar u tlo.

Cijena preživljavanja bila je visoka, ali fizički gledano, ne i trajna - fraktura lobanje, prijelomi nogu i privremena paraliza.

Oporavila se nakon nekoliko mjeseci i započela novi život, ali od tada je odbila mnoge svjetske medije koji su se zanimali za njezinu nevjerovatnu priču.

Činjenica je kako je avion tipa McDonnell Douglas DC-9 u vlasništvu JAT-a eksplodirao na relaciji Stockholm - Kopenhagen - Zagreb - Beograd. Avion je sa 10.050 metara pao u blizini sela Srpska Kamenica u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Od 28 osoba - 23 putnika i pet članova posade - svi su poginuli osim stjuardese Vesne Vulović.

Jugaslavenske vlasti su za pad aviona okrivile hrvatsku emigraciju. Pretpostavljalo se da je bila postavljena bomba u stražnjem dijelu aviona. Vlasti ČSSR i SFRJ proveli su zajedničku istragu u kojoj je utvrđeno da je za rušenje aviona kriva bomba postavljena iznutra.

Vesna Vulović, koja je preživjela slobodan pad sa 10.160 metara, u trenutku eksplozije bila je u zadnjem dijelu aviona, kod repa, što je, vjerovatno, doprinijelo tome da preživi.

Vesna je umrla 23. decembra 2016. godine i sa sobom odnijela jednu od najvećih tajni bivše Jugoslavije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...