GDJE SU "PFIZER" I "MODERNA", ZNA LI SE ŠTA: Imamo i plan vakcinacije, i dobru volju, sada su stigli i frižideri, još nam samo...

...fale vakcine.

  • Društvo

  • 26. Jan. 2021  26. Jan. 2021

  • 0

Danas su prvi frižideri koje donira UNICEF za pohranu Covid-19 vakcina u ultrahladnom režimu (do - 80 Celzijevih stepeni) stigli u Bosnu i Hercegovinu. Predstavnica UNICEF-a u BiH, dr. Rownak Khan formalno je uručila ovu donaciju ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.

Dva frižidera, čiji je kapacitet po 500 litara, odnosno 173.550 doza vakcina, bit će dalje distribuirani Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostar i Institutu za javno zdravlje RS, odnosno u Banju Luku.

Ministrica Gudeljević naglasila je ovom prilikom da očekuje skoru isporuku vakcina, koje je država BiH platila COVAX-u. Izrazila je zahvalnost UNICEF-u na kontinuiranoj pomoći BiH, s posebnim akcentom na posljednju donaciju, koja će u ovim trenucima biti od iznimne pomoći zdravstvenim institucijama u BiH.

Pored ove donacije, UNICEF, kao vodeća agencija, s najdužim iskustvom u nabavci vakcina, opreme za imunizaciju i hladnog lanca, poručio je i dodatnu količinu frizidera za pohranu vakcina u ultrahladnom lancu, koji će biti distribuirani na lokacije dogovorene sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, a u skladu sa potrebama entitetskih zavoda, odnosno instituta za javno zdravstvo. Radi se o frižiderima kapaciteta od 383 litra s mogućnošću skladištenja 132.000 doza, koji bi trebali stići u BiH tokom februara. Ovi frižideri prvenstveno su namijenjeni skladištenju vakcina poput "Pfizer BioNTech", koje je neophodno pohranjivati na - 70 stepeni.

UNICEF u BiH od početka pandemije Covida-19 radi zajedno s institucijama BiH kako bi pomogao vlastima u domenu krizne komunikacije, osiguravanja zaštitne opreme, uputstava i opreme za škole, podrške unapređenju mentalnog zdravlja djece i porodica, kao i nabavku zaštitne opreme za socijalne radnike te interventne nabavke neophodnih sredstava za zaštitu, vakcine i opreme za hladni lanac.

“Kao odabrani logistički koordinator nabavke vakcina za Covid-19, putem mehanizma COVAX, još jednom napominjemo da su vakcine javno dobro te da ne smiju biti rezervisane isključivo za bogate države i pojedince. Naš zajednički cilj je zaštititi prvo one najizloženije i najugroženije, a potom i ostatak populacije“, rekla je dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a za BiH, saopćeno je iz ove organizacije.

(BHRT) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...